Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Okruh v Monze by se měl stát rychlejším a atraktivnějším

Okruh v Monze by se měl stát rychlejším a atraktivnějším

Nejprve se ale musejí sehnat peníze na přestavbu

Italský národní poklad, autodrom v Monze, možná čeká zásadní přestavba. Vlastník, kterým je autoklub ACI, zde hodlá v příštích letech proinvestovat přes sto milionů eur. Veškeré práce mají být skončeny do roku 2022, kdy okruh oslaví stoleté jubileum.

Hodláme Monzu udělat jedinečnější a tím i atraktivnější pro formuli 1,“ vyjádřil se pro list Gazzeto dello Sport prezident ACI Angelo Sticchi Damiani. „Teď je třeba někde sehnat potřebné prostředky.

To bude nejtvrdší oříšek, protože ACI samozřejmě takovou částkou nedisponuje. Očekává tudíž pomoc od regionu i státu. Jenže italské veřejné finance nejsou právě v nejlepší kondici, takže celý velkolepý záměr může také putovat k ledu.

Projekt zatím počítá s odstraněním šikany Variante della Roggia. Mezi Curva Grande a první zatáčkou Lesmo by se tak jezdilo na plný plyn. Zvažuje se i obnova druhé zatáčky Lesmo, která zmizela při úpravách v roce 1994. 

Klopená zatáčka už kdysi součástí okruhu v Monze byla

Damianiho vize obsahuje rovněž výstavbu desetikilometrové varianty s klopenou zatáčkou, ale to je opravdu hudba hodně vzdálené budoucnosti.