Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

McLaren má pět let na návrat mezi špičku

McLaren má pět let na návrat mezi špičku

Se zázraky na počkání se již rozloučil

Pamatujete si, jak v roce 2015 šéfové obnoveného továrního týmu Renault vyrukovali se svým pětiletým plánem na proniknutí mezi absolutní špičku F1? O kolik více vzrušující byly sliby McLarenu o blížícím se náhlém průlomu díky spojení s Hondou, coby mimořádně silným motorovým partnerem. O rok později měl přijít ohromný progres díky rozchodu s Hondou. Ale zdá se, že i ve Wokingu jsou již zázraky na počkání věcí minulosti. Zak Brown dnes také mluví o pětiletém plánu na navrácení McLarenu mezi týmy bojující o titul.

Je to dobré nebo špatné? Rozhodně je to méně vzrušující a fanoušci druhého nejúspěšnějšího týmu v historii F1 se nyní možná sami sebe ptají, jak mají přežít příští tři nebo čtyři sezony. Na druhé straně to ale může být signál, že management i majitelé týmu se letos skutečně podívali pravdě rovnou do očí.

"Prezentoval jsem jim (dvěma velkým akcionářům McLarenu) 5pětietý plán a v rámci něj cestu zpět k vyhrávání závodů. A když už vyhráváte závody, jste v boji o titul," řekl Brown.

Stejně jako Renault, i McLaren teď spoléhá hlavně na to, že se počínaje rokem 2021 zavede rozpočtový strop, jenž přistřihne křídla současné silné (bohaté) trojce.

"Je mimořádně důležité, aby Liberty provedla změny, protože v současnosti jsou ve sportu pouze dva nebo tři týmy s ambicí bojovat o titul. Některé věci nejsou v našich rukou, ale můžeme pomoci změnám, po kterých budou moci vyhrávat jezdci z více týmů. Cesta už začala a majitelé investují, abychom se ve stanoveném čase vrátili mezi špičku," prohlásil Brown.

McLaren si nestanovil částečné cíle, jako to udělal Renault. Žádné čtvrté místo v Poháru konstruktérů, ani první stupně vítězů, ale majitelé prý přirozeně očekávají, že budou vidět meziroční pokrok.