Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean mezi nejlépe placenými sportovci Francie

Grosjean mezi nejlépe placenými sportovci Francie

Peníze si vybojoval

Romain Grosjean se objevil v žebříčku nejlépe placených francouzských sportovců roku 2018, který sestavil L'Equipe. Jezdec Haasu, pouze z poloviny Francouz, protože po otci je Švýcar, se sice umístil až na 41. místě, ale i to je malým překvapením, jelikož Francie má mnoho špičkových sportovců a Grosjean ve F1 nejezdí za elitní tým. Jeho celkové příjmy však byly odhadnuty na 5,5 milionu eur, přibližně 142 milionů českých korun.

Grosjean je v každoročně sestavovaném žebříčku prvním závodníkem F1 od roku 2005, kdy se ještě Olivier Panis mohl chlubit platem od továrního týmu Toyota. Závodník byl dotázán, co on sám vidí za touto, určitě moc příjemnou poctou.

"Potřebujete jezdce, který dokáže vyhrávat, nebo se alespoň dostat na stupně vítězů. A co se stupňů vítězů týká, jsem posledním francouzským jezdcem, který se tam dostal. Mezi lety 2012 a 2015 jsem tam byl desetkrát. Ale je pravdou, že posledního vítězství dosáhl Olivier Panis v roce 1996. V posledních několika letech jsme měli nižší platy, protože F1 přišla o některé týmy. Ekonomická krize zasáhla automobilový průmysl a také náš sport. V uplynulé dekádě byly platy nižší."

Grosjean ale neměl takto tučné bankovní konto jisté od podpisu jezdeckého kontraktu s poměrně malým týmem Haas. Musí se pořádně ohánět na trati i mimo ni.

"Kromě základního platu mám ve smlouvě zakotven celý systém bonusů, a ten zafungoval dobře. Každý získaný bod se projeví na mém výdělku a během sezony mohu inkasovat další bonusy. Téměř všechny mé příjmy jsou od týmu, ale mám i osobní sponzory, například Richard Mille, Jaguar, Seierem Capital, Excelljets a Christian Roth."