Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjeanův test s Mercedesem pořád platí

Grosjeanův test s Mercedesem pořád platí

Wolff hodlá splnit slib

Romain Grosjean se přeci jen sveze v monopostu stáje Mercedes. Francouz měl s týmem absolvovat rozlučkový test již loni na okruhu Paula Ricarda v Le Castellet. Jeho uskutečnění ale tehdy zhatily cestovní restrikce mezi USA a Francií a karanténní pravidla, které tehdy platily. Výkonný ředitel Mercedesu Toto Wolff nyní ale ujistil, že nemá v plánu ze svého slibu vycouvat a Grosjeana bychom tak měli vidět ve voze německé stáje letos.

"Test se rozhodně uskuteční. Slíbili jsme to. Podíváme se, kdy můžeme my a kdy on. Ale dojde k tomu. Když dám někomu své slovo, tak to platí," uvedl Rakušan poté, co Grosjean v jednom ze svých videí na YouTube představil divákům přilbu, se kterou měl loni test absolvovat.

Nabídka na absolvování rozlučkového testu přišla Grosjeanovi od Mercedesu poté, co ošklivě havaroval při Velké ceně Bahrajnu 2020. Monopost tehdejšího pilota Haasu se po nárazu do bariéry rozpůlil a následně začal hořet. Grosjean sice z incidentu vyvázl "pouze" s popáleninami, závěrečných dvou velkých cen sezony se nezúčastnil. Zaskočil za něj Pietro Fittipaldi.

Loni měl Mercedes v plánu Grosjeana posadit do vozu na okruhu v Le Castellet. Nejprve se tak mělo stát během VC Francie, kdy měl s mistrovským monopostem Lewise Hamiltona z roku 2019 absolvovat demonstrační jízdy. O pár dní později se ale měl s tímto autem na stejné trati ukázat ještě jednou a odjet testovací den. Nejprve ovšem muselo být zrušeno jeho vystoupení během závodního víkendu. VC Francie totiž byla posunuta o týden dopředu a vznikla tak termínová kolize mezi podnikem IndyCar v Elkhart Lake, kde Grosjean závodil. Později sešlo kvůli cestovním restrikcím a karanténním pravidlům i z testovacího dne.

Romain Grosjean si loni sice oblékl kombinézu Mercedesu, s monopostem stáje se ale nesvezl. Foto: Mercedes



Jedinou jistotou ohledně Grosjeanova letošního testu s Mercedesem je, že se tentokrát nebude moct uskutečnit během závodu ve Francii. Ten se totiž koná v termínu 22.-24. července, stejně jako podnik IndyCar na oválu v Iowě. V americkém seriálu letos Grosjean působí u stáje Andretti a tentokrát již celosezonně. Loni závodil za tým Dale Coyne Racing pouze ve vybraných podnicích. Po prvních třech závodech aktuálního ročníku mu patří celkové šesté místo. Při posledním závodě v Long Beach si připsal druhou příčku.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: Andretti Autosport