Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Papája zpátky ve Staré cihelně

Papája zpátky ve Staré cihelně

McLaren představil zbarvení na Indy500

McLaren v pondělí odhalil oficiální zbarvení pro letošní ročník závodu 500 mil v Indianapolisu. Tam se vrátí po roční odmlce s Fernandem Alonsem za volantem. McLaren se tentokrát obejde bez technické aliance s týmem Andretti Autosport, který pro něj vůz zajišťoval předloni. Monopost bude pohánět motor od Chevroletu namísto Hondy.

Chybět ale nebude tradiční oranžové zbarvení pojmenované podle známého tropického ovoce papája. Přibudou modře zbarvená křídla. Vůz tak bude reflektovat současné zbarvení McLarenu ve formuli 1.

„Odhalení vozu 66 a jeho zbarvení je důležitým krokem na cestě McLarenu do Indianapolis 500. Představuje to začátek nové fáze našeho programu a reflektuje velké množství tvrdé práce, odvedené speciálním týmem pro Indy500. Těšíme se všichni, až bude náš vůz číslo 66 poprvé 24. dubna na dráze,“ uvedl výkonný ředitel McLarenu Zak Brown.

Oranžové barvy odkazují na design, s nímž v roce 1966 McLaren ve Formuli 1 debutoval. Číslo 66 pak na vůz týmu Penske vyrobený McLarenem, s nímž v roce 1972 Mark Donahue poprvé pro oba subjekty vyhrál 500 mil v Indianapolisu.

Fernando Alonso se jako teprve druhý jezdec pokusí získat vítězství ve třech nejvýznamnějších závodech – Velké ceně Monaka, 24hodinovce v Le Mans a 500 mil v Indianapolisu. Americký závod je posledním, který mu do sbírky vítězství chybí. Jediným pilotem, který něco takového dokázal, je Graham Hill.

„Jsem nadšený, že můžeme konečně světu odhalit vůz číslo 66, s nímž budu závodit za McLaren v květnu v Indy500. Tým v továrně McLarenu pracoval tvrdě, aby připravil vůz pro náš návrat do ikonické „cihelny“ a myslím, že v letošních barvách vypadá fantasticky. Moje cíle pro závod zůstávají stejné, vyhrát a získat trojkorunu. Těším se na fantastické americké fanoušky, kteří mě minule tak vřele přivítali,“ uvedl Fernando Alonso.

Představený vůz McLaren hned odeslal do Indianapolisu, kde se 24. dubna poprvé vydá na dráhu. Mezitím bude Alonso v úterý na oválu v Texasu řídit jiný vůz při soukromém testu. Ten pro McLaren připravil tým Carlin, s nímž bude letos v Indianapolisu spolupracovat.