Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pohoří Ferrari v Monaku?

Pohoří Ferrari v Monaku?

Marko mu predikuje přinejlepším šesté místo

Formule 1 míří do Monaka. V kalendáři není trať, na níž by byl výkon motoru méně důležitý než v Monte Carlu, kde se vozy nastavují na maximální možný přítlak. Kombinace těchto vlastností by podle předpokladů neměla vyhovovat Ferrari a Helmut Marko z konkurenčního Red Bullu očekává mimořádně slabou rychlost rudého konkurenta.

"Pokud Ferrari nedokáže najít způsob, jak získat více přítlaku a lepší trakci, tak v Monaku může být až na šestém, sedmém místě," řekl poradce Red Bullu pro motorsport.

"V minulém závodu se jasně ukázalo, kde má slabé místo. A tato oblast bude v Monaku nejdůležitější. Má velmi dobrý motor, jenže nemá přítlak a ani nijak skvělou trakci."

Analýza kvalifikace na VC Španělska ukázala, že Sebastian Vettel v mimořádně pomalé zatáčce číslo 10 ztratil na Valtteriho Bottase celé tři desetiny sekundy. O dvě desetiny přišel v prostoru zatáček 11 a 12, další ztratil v 13 zatáčce a ještě něco v následující šikaně. Klikatý poslední sektor Katalánského okruhu by byl pro Ferrari ještě větší katastrofou, kdyby něco nezískalo zpět v rychlé poslední zatáčce a cílové rovince.

Red Bull ale sám sebe nepovažuje za favorita, protože také od začátku sezony hledá přítlak. Toho má tedy asi dostatek pouze Mercedes.

"To, že v testu do vozu sedl jezdec F2 a zajel nejrychlejší kolo, pouze potvrzuje převahu Mercedesu. Ještě nikdy nebyl tak dominantní. Jeho vůz má sice dlouhý rozvor, ale asi bude ještě více vpředu. Je to totální monstrum, když mluvíme o trakci. A to je v Monaku alfa a omega. My se zlepšujeme, ale nebude to stačit," uvedl Marko.