Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Historie jedné neotevřené láhve šampaňského

Historie jedné neotevřené láhve šampaňského

Legenda kolem Kubicova vítězství definitivně praskla

Návštěvníci sídla týmu Alfa Romeo ve švýcarském Hinwilu se často zastaví u vitríny, v níž jsou umístěny všechny láhve od šampaňského, které vystříkali jezdci někdejšího Sauberu na stupních vítězů. Je jich sedmadvacet a jejich počet se v nejbližší době patrně nezvýší. Ale o to teď nejde.

Pozornost totiž poutá jeden excelentní kousek věhlasné značky Mumm, který na rozdíl od svých sourozenců je neotevřený a tudíž plný lahodného moku. Pochází z VC Kanady 2008, kterou vyhrál Robert Kubica.

Prý sám Peter Sauber rozšířil kolem tohoto nezvyklého jevu legendu, že polský závodník byl svým nečekaným triumfem natolik rozrušen, že nedokázal uvolnit zátku. Vyprávěla a vypráví se každému novému zaměstnanci a kupodivu má tuhý kořínek, i když jen letmý pohled na televizní záznam oněch chvil ji zcela zpochybňuje. 

Kolekci láhví ze stupňů vítězů asi současní jezdci Alfy Romeo příliš nerozmnoží

Kubica totiž na něm kropí všechny kolem sebe ostošest. Tak jak to bylo ve skutečnosti? Stáj teprve teď odtajnila pravdu.

Před jedenácti lety se jmenovala BMW-Sauber a o cenný artefakt se strhl spor mezi ní a bavorskou automobilkou. „Bitvu o flašku“ vyhrál silnější a ta putovala do Mnichova.

Lidé od Sauberu to ale nehodlali nechat jen tak být. Vždyť v historii malé, ale na solidnosti založené ekipy šlo o úspěch zcela výjimečný. Opatrně se tedy příslušných pracovníků managementu F1 otázali, zda náhodou neexistuje duplikát. Protože ve F1 se myslí opravdu na všechno, dostali kladnou odpověď. A to je ona neotevřená láhev ve vitríně…