Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci ještě nikdy nebyli takto silní, míní Tost

Jezdci ještě nikdy nebyli takto silní, míní Tost

V čem se Hamilton mýlí?

Lewis Hamilton mluvil o starých časech, kdy byly závodní tratě lemované trávou, ale i o mladých totálně vyčerpaných jezdcích v cíli velkých cen. Závodění v současných vozech se mu zdá být málo fyzicky náročné, ačkoli ho všude doprovází jeho osobní trenérka.

I na toto poukazuje šéf týmu Toro Rosso Franz Tost. Sotva dospělí mladíci jsou fyzicky někde úplně jinde než závodníci 90. let nebo ještě vzdálenějších dekád. Proto žádného závodníka F2 nepřekvapí náročnost závodního stroje F1 a okamžitě může ukázat svůj talent.

"Současná úroveň fyzické připravenosti jezdců nemá obdoby v žádné éře F1," řekl Tost. "Nezapomínejte, že dnešní jezdci začali závodit v motokárách, když jim bylo šest, sedm let. To znamená, že před F1 jezdili 10 až15 let motokáry a pak v nižších sériích monopostů. A to nemluvím o juniorech Red Bullu a Toro Rosso. Naši jezdci mají tréninkové plány ušité na míru. Dostanou vlastního trenéra a pod kontrolou je i jejich stravování.

Díky tomu jsou pak tak dobře připraveni, že samotná jízda už pro ně není tak velký problém. Nemůžeme je porovnávat s jezdci před řekněme 20-30 lety, když Nélson Piquet, Nigel Mansell a jiní mohli po závodě odpadnout. Někteří jezdci nikdy neviděli posilovnu zevnitř. Někteří kouřili. Pamatuji si, jak se tehdy stávalo, že jezdec nedojel do cíle a vysvětlením mělo být selhání převodovky. Pravda byla taková, že před závodem kouřil, pak nemohl dostat vůz do cíle, tak zařadil náhodný převodový stupeň a vůz zůstal stát. Prostě to fyzicky nedal. Připravenost dnešních jezdců je na jedné straně úžasná, na druhé straně je to pak občas nuda.

Od pár známých jsem slyšel i věci jako: "Vždyť ani po startu nebyla havárie, všichni v pohodě projeli první zatáčkou." Ano, ale to díky tomu, že máme mimořádně dobré jezdce. Ještě nikdy nebylo startovní pole tak kvalitní a tento trend bude pokračovat. A nevidíme to pouze ve F1, ale i v jiných sportech, kupříkladu ve sjezdařských disciplínách."