Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault by chtěl být tak dobrý jako McLaren

Renault by chtěl být tak dobrý jako McLaren

Své zdroje opět nevyužil správně

Daniel Ricciardo prozradil, že momentálně může pouze závidět jezdcům McLarenu efektivnější aerodynamiku a rychlejší vůz, než dostává on od Renaultu.

"McLaren je nyní pro nás referenčním bodem, je před námi. Dal dohromady přesně takový soubor vylepšení, jaký bychom chtěli mít my," řekl australský závodník. "Je vidět, že svému vozu mohou dát více přítlaku a zároveň zůstane efektivnější. Takže mají více přítlaku a méně ztrácejí na rovinkách. Máme podobné koncepty, ale my s našim vozem nejsme schopni dosáhnout totéž. Nevím, jestli je to o korelaci dat z aerodynamického tunelu, nebo je problém v něčem jiném, ale musíme s tím něco dělat. Tým investuje hodně peněz a momentálně za ně nedostává zpět adekvátní protihodnotu."

Ricciardo měl údajně loni na výběr z týmů Red Bull, McLaren a Renault. Zvolil si finančně lákavou nabídku továrního týmu s lepším motorem, než nabízela Red Bullu Honda. Nyní nejen přihlížel Verstappenovu vítězství na Red Bull Ringu, ale s přehledem ho poráží i Carlos Sainz, kterého vystrnadil z Renaultu a na kterého tak zbylo místo u tehdy pomalého McLarenu. Věci se mění, a že to opět není ve prospěch Renaultu, přiznává i Nico Hülkenberg, jenž je s týmem od roku 2017.

"Řekl bych, že naše poslední novinky byly krokem vpřed, jenže asi ne tak velkým, jak jsme si mysleli," prohlásil Němec. "Rozhodně to ale není tak, že by s nimi byl nějaký problém. Musíme na tom zapracovat jako tým. Potřebujeme změny k lepšímu, pokud chceme tvrdit muziku vpředu."


O nevyužitém potenciálu, ale i o světle na konci delšího tunelu mluví také Marcin Budkowski, nový výkonný ředitel týmu Renault.

"Máme slibný projekt. Musím přiznat, že začátek roku byl náročnější, než jsem si představoval při podpisu smlouvy, ale ani jsem nečekal, že to budeme mít snadné. Tento sport je brutální a podle mě momentálně nepodáváme výkony odpovídající našemu potenciálu," řekl technický expert získaný z řad FIA.

"Když zůstaneme realisty, tak si musíme přiznat, že ani příští rok neporazíme Mercedes, protože ten je momentálně daleko před námi a my nemáme tolik zdrojů, abychom ho dohonili a předběhli. Máme potenciál dokázat to později, ale nejprve se musíme dostat do tempa.

Nejprve musíme dokázat, že můžeme do ringu i se soupeřem vyšší váhové kategorie. Abychom se na sebe mohli podívat a říct si, že s tím, co jsme dostali, jsme odvedli spoustu velmi dobré práce. Dnes to ještě není pravda. Teprve když to dokážeme, tak přilákáme nové lidi, sponzory a tak dále. Potom budeme moci reálně zaútočit na špičku. Připravujeme se na rok 2021."

Budkowski je dalším členem vrcholného managementu týmu Renault, který přiznává, že původního cíle z roku 2016, zabojovat o titul nejpozději v roce 2020, se nepodaří dosáhnout.