Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozpočtový strop půjde dolů později?

Rozpočtový strop půjde dolů později?

Na vyrovnanější podmínky se může čekat dalších pět let

Tak se zdá, že menší týmy se v otázce rozpočtového stropu smíří s vrabcem v hrsti a holuba prozatím ponechají na střeše. Tím vrabcem je omezení rozpočtu týmu F1 na 175 milionů dolarů od roku 2021. Střed a chvost pole 175 milionů do rozpočtů jen tak neseženou. Špičkové týmy zase využijí mnoha výjimek vyňatých zpod stropu, aby své rozpočty udržely vysoko nad 200 miliony. Za úspěch většiny se ale asi může počítat už to, že nějaký strop bude. Vždyť poprvé se o něm začalo mluvit někdy v polovině 90. let minulého století a po většinu času panoval názor, že něco takového ve F1 nikdy nemůže fungovat.

"Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby byl strop nižší," řekl šéf týmu Racing Point Otmar Szafnauer. "Strop 175 milionů dolarů s výjimkami bude pravděpodobně znamenat, že tým bez problémů utratí 240-250 milionů. Ale alespoň se udělá důležitý první krok. Možná za pět let to přehodnotíme a půjde se níže.

Pořád lepší než nic. Velké týmy nyní jistě utrácejí více a budou muset přijít na to, jak pracovat více v našem stylu. Takže máme správný směr. Poslat část lidí pryč není snadný úkol a já si vážím toho, že to udělají. Beztak je lepší propouštět zaměstnance plánovaně, než kdyby nás k tomu přiměli zákazníci, pokud víte, jak to myslím."

Poslední Szafnauerova věta není tak jasná, ale nejspíš měl na myslí hrozbu, že s každoročně rostoucími rozpočty a počty zaměstnanců by F1 mohla dopadnout podobně jako po roce 2008. Tehdy v rychlém sledu přišla o do té doby dobře financované týmy Honda, Toyota, BMW a Renault.