Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Štěrk v Zandvoortu zůstává

Štěrk v Zandvoortu zůstává

Možná se formuli 1 dokonce opět zalíbí

Mnozí se obávali, že v rámci přípravy na návrat velké ceny F1 se Zandvoort bude muset vzdát svých štěrkových kačírků a kolem závodní dráhy se rozlije mnoho tun nového asfaltu. Nic takového se prý ale nechystá. Některá menší místa mohou být vyasfaltována, ale drtivá většina štěrku se stoprocentní jistotou zůstane na svém místě.

Zandvoort by dokonce mohl nastartovat novou módní vlnu, vlastně retro. Jeho majitelé totiž věří, že našli způsob, jak zkombinovat štěrk a nejvyšší požadavky na bezpečnost, kterých se nejrychlejší série otevřených monopostů nemůže vzdát. Štěrkové zóny nejsou horizontální, spíše jsou to svahy nebo duny. S plánem souhlasí i Formula One Management.

"Štěrk zůstává, chtěli to tak všichni zúčastnění," potvrdil Jarno Zaffelli, majitel společnosti Drom, která dostala na starost renovaci okruhu před první VC Nizozemska od roku 1985.

"FOM to takto chtěla, protože je to součást dědictví tohoto okruhu. A majitelé tratě to také chtěli. My sami upřednostňujeme štěrk před asfaltem, pokud není nutné udělat opak. Tyto duny jsou světovým unikátem. Díky ním se vůz těžko dostane až k bariéře, tak strmé jsou."