Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz poznává krásy stability v týmu

Sainz poznává krásy stability v týmu

Poprvé zažívá léto bez šeptandy o změně pracoviště

McLaren nedávno potvrdil současnou jezdeckou dvojici pro příští sezonu, ale týkalo se to hlavně Landa Norrise, jenž podepsal prodloužení. Z pohledu Carlose Sainze to byla pouze formalita, jelikož je uprostřed pevného dvouletého kontraktu.

Takový luxus zažívá poprvé, neboť po celou kariéru ve F1 byl v područí nevýhodné juniorské smlouvy s Red Bullem. Ten má právo zaměstnat svého jezdce v Toro Rosso, kdykoli jej přesunout do špičkového týmu Red Bull Racing (ale i opačným směrem), nebo mu prostě oznámit, že jeho služeb již nebude zapotřebí. Jezdec má právo sedět a čekat. Sainze dokonce Red Bull na více než rok "půjčil" Renaultu výměnou za předčasné ukončení smlouvy na dodávky motorů pro Toro Rosso. Španělský jezdec tak poprvé někde zapouští kořeny.

"Chtěl jsem konečně trochu stability. Měl jsem pocit, že to je něco, co si zasloužím, ale nedostává se mi toho," uvedl. "Nikdy jsem neměl možnost zvyknout si na svůj tým. Mohli byste argumentovat, že v Toro Rosso jsem přece byl (téměř) tři roky, jenže ani jednou se nestalo, že by se v létě nespekulovalo o mé budoucnosti. Proto jsem si chtěl být jist, že o budoucnosti nebudou žádné pochybnosti a budu se moci soustředit na co nejlepší výkony.

Není to tak, že bych teď nebyl pod tlakem. Musím cítit zodpovědnost, když závodím za McLaren. S Red Bullem jsem měl smlouvu, která se prodlužovala vždy o další rok. Myslím, že tam podceňují, jak je pro jezdce důležité, aby cítil stabilitu a mohl se v týmu usadit. Nedá se říci, kolik desetin to ubere z času na kolo, ale když víte, že nový vůz se vyvíjí i pro vás, když se k věcem můžete vyjádřit a konstruktéři vám opravdu naslouchají, tak to rozhodně představuje rozdíl."