Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč Gelael nestartoval v Silverstone

Proč Gelael nestartoval v Silverstone

Jezdec protestoval proti rozhodnutí komisařů

Tým Prema byl v obou závodech F2 v Silverstone zastoupen jediným vozem, řízeným Mickem Schumacherem. Druhý jezdec Sean Gelael absentoval a nikdo pořádně nevěděl, proč.

Oficiální zdůvodnění odkazovalo na blíže nespecifikované „osobní problémy“. Protože Indonésan absolvoval páteční program, mělo se za to, že příčiny neúčasti skutečně tkví v jeho soukromé sféře a nikdo se v tom nehodlal dále šťourat. Až s odstupem času se ukázalo, že vše bylo jinak.

Gelael v tréninku kolidoval s Louisem Delétrazem. Byl označen za viníka, obdržel napomenutí a dva trestné body. Jenže závodník si našel v řádech, že za napomenutí se žádné body neudělují. Týmový manažer Guillaume Capietto se proto v sobotu ráno vydal za sportovními komisaři. Ti následně svůj verdikt museli opravit (což právě nesvědčí o jejich kompetentnosti), jenže jinak, než si Gelael přál. Nově ho odsunuli na roštu o tři místa zpět.

Sean Gelael oblékl v Silverstone kombinézu jen v pátek

Proto na protest na start vůbec nenastoupil. Přitom by si příliš nepohoršil. Kvalifikoval se totiž jako osmnáctý, takže by se stěhoval dozadu jen o dvě stání. „Jde ale o princip,“ vysvětlil svůj rozporuplný krok. „Pokud to chápete jako vyjádření mého postoje, rozhodně vám to nebudu vyvracet.

Dvaadvacetiletý pilot se dále rozpovídal o dalších údajných prohřešcích odpovědných činitelů FIA, například po přerušení závodu v Monte Carlu. „Jde jednoduše o to, aby byly vymezeny pevné meze pro počínání komisařů,“ prohlásil.

Podpory se mu dostalo i ze stran, odkud ji zřejmě nečekal. Delétraz se vyjádřil, že trest pro Gelaela byl příliš tvrdý a že nelze jednoznačně určit, kdo incident způsobil. Ozval se dokonce promotér F2 Bruno Michel: „Nemohu z titulu své funkce komentovat počínání sportovních komisařů. Ale nad vývojem Seanova případu jen kroutím hlavou.

Gelael dokonce naznačil, že by se do šampionátu už vůbec nemusel vrátit. „Bude záležet nejen na mém mínění, ale i stáje a skupiny kolem mě,“ prozradil, přičemž měl zřejmě na mysli okruh svých sponzorů.