Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen je stým jezdcem na pole position

Verstappen je stým jezdcem na pole position

VC Maďarska – pneumatiky pro závod

Max Verstappen dosáhl svého prvního pole position na měkké směsi pneumatik. Stejně jako dalších pět soupeřů z první šestice však zajel nejrychlejší kolo ve druhé fázi na střední směsi, takže na ní odstartuje do závodu.

Nizozemec převzal cenu za svůj první triumf v kvalifikaci od anglického herce Jeremyho Irvina (na úvodním snímku), známého z filmu War Horse. Verstappen se stal 100. jezdcem v historii MS F1, který vybojoval pole position. Na opačném pólu historické tabulky je Lewis Hamilton, který stál v čele startu už 87krát.

Podle expertů Pirelli by měla být nejrychlejší strategií pro závodu znovu jediná zastávka mezi 24. až 30. kolem. Ovšem to platí při startu na měkké a dokončení závodu na střední směsi. Favorité však dali přednost startu na střední směsi, která je uváděna jako druhá nejrychlejší. Měli by zastavit ve 30. až 35. kole a přezout na tvrdou.

Pomalejší by měla být po startu na měkké ve 22. až 28. kole výměna na tvrdou směs. A počítá se i s možností dvou zastávek ve variantě měkká, v 16. až 20. kole výměna za střední a po dalších 25 až 27 kolech opět za střední.

Tolik teorie pro závod na 70 kol na Hungaroringu. Očekává se, že se pojede za sucha, ale tato předpověď zdaleka není jistá. Jezdci týmu Red Bull, Mercedes a Ferrari zaujmou prvních šest míst na startovním roštu na střední sadě pneumatik. Za nimi budou stát na rychlejších měkkých pneumatikách Lando Norris a Carlos Sainz z McLarenu. Otázkou je, zda vlastností pneumatik jeden z nich po startu využije k předjetí.

Největší podporu v hledišti bude mít tým Williams, protože Roberta Kubicu přijelo povzbudit obrovské množství Poláků. V kvalifikaci mohli víc obdivovat jeho týmového kolegu. George Russell málem poprvé prošel do druhé fáze a překonal některá velká jména.

Nejvíc kol na tvrdé sadě zatím ujel Hamilton (12), na střední Stroll (23), na měkké Norris a Russell (24) a na přechodné Giovinazzi, Räikkönen a Vettel (15). Nejlepších časů dosáhli na tvrdé směsi Hamilton (1:17,995), na střední Hamilton (1:15,548), na měkké Verstappen (1:14,572) a na přechodné Bottas (1:32,357).

Letos jsme byli na Hungaroringu svědky pozoruhodné rychlosti jezdců. Dosud nejrychlejší kolo bylo v kvalifikaci několikrát překonáno. Výsledný čas výrazně překonal dosavadní možnosti tohoto okruhu. Pokud jde o flexibilitu, optimální pneumatikou pro zahájení závodu je střední směs. Proto si ji vybraly všechny tři nejlepší týmy. Vzhledem k obtížnému předjíždění však bude obzvlášť důležitá strategie na startu a pro zastávky v boxech. Počasí je dalším otazníkem, který by ji mohl ovlivnit, pokud budou teploty mnohem vyšší, než byly dosud,“ předpovídá Mario Isola, šéf Pirelli pro F1 a automobilové závody.

V následující infografice jsou uvedeny pneumatiky, které mají jednotliví jezdci k dispozici pro závod.