Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Podle Sainze jsou týmy velice odlišné

Podle Sainze jsou týmy velice odlišné

Přizpůsobení vyžaduje čas

Carlos Sainz vystřídal během své kariéry ve formuli 1 celkem tři zaměstnavatele. Své působení v ní zahájil roku 2015 u stáje Toro Rosso. Barvy italského týmu pak hájil až do Velké ceny Japonska 2017, po které se stal jezdcem Renaultu. Po skončení loňské sezony se rozloučil i s Francouzi a letošní ročník je jeho premiérovým v roli pilota McLarenu.

Podle Španěla se jednotlivé týmy významným způsobem liší. „A to mnohem více, než si lidé dokážou představit. Totéž platí i o chování vozů. Z tohoto důvodu býváme svědky toho, že každý jezdec potřebuje pár závodů, než si zvykne na tým a na vůz. Viděli jsme to letos u Ricciarda, Pierra (Gaslyho) a na začátku roku i u Leclerka. Potřebujete trochu času, než odhalíte všechna ta tajemství. Týmy fungují odlišně ve všech směrech,“ říká 24letý pilot.

Z auta Toro Rosso, což podle mě nikdy nebyl nejlepší tým středu pole, jsem občas dokázal vytěžit dobrý výkon, například v letech 2016 a 2017. To se ale stalo jenom díky tomu, že jsem znal naše nastavení a věděl, jak jej využívat. Nyní to můžete vidět u Péreze, Verstappena a Hamiltona. Jejich výkony jsou výsledkem skutečnosti, že již se svými týmy strávili nějaký čas a jsou schopni vůz využívat na maximum.“ 

Carlos Sainz se teprve sžívá s vozem McLarenu

Účastník 93 velkých cen se pak rozhovořil o svém současném monopostu: „Začínám ho docela dobře poznávat. Stále ale cítím, že u mě existuje hodně prostoru pro zlepšení, stejně jako v případě vozu. Trochu více si jej přizpůsobuji k obrazu svému. I nadále zkoušíme každý pátek mnoho věcí, abychom zjistili, kterým směrem se vydat. Je to ale pomalý proces. Myslím si, že je to otázka let. Čím více jich v týmu strávíte, tím více víte o voze, stáji, lidech a o tom, jak z každého vytěžit více. Myslím si, že je to jako v každé jiné práci.

Po dvanácti odjetých závodech patří Sainzovi v průběžném pořadí 7. místo. Bývalý šampion Světové série formule Renault navíc zaostává o pouhých pět bodů za šestým Gaslym, který po přechodu z Red Bullu do Toro Rosso již nebude mít ve zbytku sezony k dispozici tak kvalitní materiál.