Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault potřebuje pro příští rok větší zlepšení

Renault potřebuje pro příští rok větší zlepšení

Jinak může na pódiová umístění zapomenout

Daniel Ricciardo se na konci loňské sezony rozloučil po pěti sezonách s týmem Red Bull a přijal novou výzvu v podobě angažmá u Renaultu.

Francouzská stáj se od svého návratu do F1 v roce 2016 prezentovala vzrůstající výkonností, kterou završila loňským 4. místem v Poháru konstruktérů. Letošní sezona se ale zatím pro šampiony z let 2005 a 2006 nevyvíjí podle představ. Zatímco mezi týmy jim patří až 6. místo, a to s výrazným odstupem na svůj zákaznický tým McLaren, nová posila Ricciardo figuruje v průběžném pořadí jezdců na 11. pozici.

Nechci říkat, že se sezona vyvíjí podle mých očekávání, protože jsem samozřejmě doufal ve víc. Věděl jsem ale, že tomu tak nebude. Když se podíváme na Kanadu, zejména na kvalifikaci, řekl bych, že pravděpodobně předčila očekávání, která jsem pro prvních pár závodů měl. Pak je tu ale samozřejmě například Rakousko, které zase za naším očekáváním zaostalo,“ říká vítěz sedmi velkých cen.

Očekávání Daniela Ricciarda se zatím naplnila jen z poloviny

Ve skutečnosti se tedy pohybujeme někde uprostřed. Nyní v polovině sezony bychom si ale měli říci: fajn, ale pokud chceme v roce 2020 cílit na pódiová umístění, musíme odvádět lepší práci a dělat větší pokroky. Dosud se má očekávání naplnila, řekněme, zhruba z poloviny. Pro druhou polovinu sezony bych očekával, že se budeme pravidelněji umisťovat v nejlepší šestce.

Rodák z Perthu také věří, že by vůz RS19 mohl doznat zlepšení ještě ve zbývající části letošní sezony: „Další nasazení nějakých pořádných novinek máme v plánu až dlouho po letní přestávce, určitý vývoj ale očekávám. Do Francie jsme přivezli vylepšení, která ovšem nebyla tak významná. Myslím si ale, že ta další již pocítíme trochu více. Nejsem nešťastný. Ale předpokládal jsem, že budeme odvádět lepší práci. Vím však, že to vyžaduje čas. Pokud ovšem zůstaneme do konce sezony tam, kde jsme nyní, nesplní to má očekávání.

Nejlépe se Ricciardovi a Renaultu letos vedlo v kanadském Montréalu. Zde se 30letý závodník umístil na šesté příčce, když v kvalifikaci zajel čtvrtý čas.