Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren odmítá vše svádět na pneumatiky

McLaren odmítá vše svádět na pneumatiky

Stella: Týmy by měly vědět, jak na tom opravdu jsou

McLaren se nepřipojuje ke stále se prodlužujícímu zástupu žalobníčků, kteří si stěžují na vlastnosti aktuálně používaných pneumatik Pirelli. Týmu se ostatně daří, tak proč lamentovat.

Andrea Stella, který u McLarenu zodpovídá za výkon monopostů, má ve věci jasno: „Nemůžete všechno pořád svádět na gumy. Jejich vliv se silně přeceňuje. Mnohdy je problém v autě. Obutí je složité téma, mám ale dojem, že v poslední době slouží jako hromosvod. To je podle mě hodně pohodlné. Stáje musejí v první řadě zjistit, jak jsou na tom po výkonnostní stránce, místo toho, aby s využitím jednoduché matematiky dokazovaly, kde by být měly.“

Na letošní pneumatiky Pirelli se snáší sprška kritiky

Pak se podle Stelly snadno stane, že realita a očekávání se diametrálně rozcházejí. Vzniklý rozdíl je následně přičítán na vrub pneumatikám.

Podobného názoru je také technický ředitel McLarenu James Key. „Pirelli odvádí dobrou práci. Každý tým má experty, kteří se zabývají pouze gumami. Přesto není snadné pochopit jejich tajemství. Úspěch ve F1 je podmíněn mnoha faktory, správný management pneumatik k nim patří. Jenže volat po jejich náhradě za jiné, když se auto nepovedlo, to je, v uvozovkách, opravdu nápad za milion.