Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton vyrovnal Schumachera v počtu závodů v čele

Hamilton vyrovnal Schumachera v počtu závodů v čele

VC Singapuru – hra s čísly

Sebastian Vettel se stal nejúspěšnějším jezdcem v dosavadní dvanáctileté historii VC Singapuru. Získal zde již páté vítězství, zatímco Lewis Hamilton má čtyři, Fernando Alonso dvě a Nico Rosberg jedno.

Podívejme se ještě na další zajímavá čísla kolem letošní VC Singapuru:

» Sebastian Vettel vybojoval 53. vítězství v kariéře a upevnil si třetí místo v historickém žebříčku za Michaelem Schumacherem (91) a Lewisem Hamiltonem (81).

» Sebastian Vettel vyhrál poprvé od VC Belgie 2018. Desetkrát od té doby vystoupil na stupeň vítězů.

» Ferrari vybojovalo jako první tým na okruhu Marina Bay dvojité vítězství. Pro Ferrari to bylo poprvé od VC Maďarska 2017 (1. Sebastian Vettel, 2. Kimi Räikkönen).

» Ferrari vyhrálo třetí závod za sebou. To se mu naposled podařilo v roce 2008 v Malajsii, Bahrajnu a Španělsku.

» Sebastian Vettel vystoupil v barvách Ferrari už 52krát na stupeň vítězů. Vyrovnal se tím Kimimu Räikkönenovi. Úspěšnější jsou jen Rubens Barrichello (55) a Michael Schumacher (116).

Ferrari získalo jako první tým v Singapuru dvojité vítězství

» Mercedes chyběl na stupni vítězů teprve podruhé v posledních 27 závodech (4. Lewis Hamilton, 5. Valtteri Bottas). Předtím to bylo ve VC Německa 2019 (9. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas nedojel).

» Lewis Hamilton vyrovnal historický rekord Michaela Schumachera v počtu závodů, v nichž se dostal do vedení (142). Za nimi jsou Sebastian Vettel (102), Ayrton Senna (86), Alain Prost (84) a Fernando Alonso (84).

» Charles Leclerc se zapsal do historie Ferrari, když absolvoval v čele závodu kolo, které bylo pro tým z Maranella již 15 000. ve vedení! Momentálně jich má na kontě již 15 048, druhý McLaren 10 583 a třetí Williams 7584.

» Antonio Giovinazzi se dostal ve 27. kole poprvé v kariéře do vedení a setrval v něm čtyři kola. Dostal se tak mezi 172 jezdců, kterým se to podařilo.

» Alfa Romeo jeho zásluhou vedla závod poprvé od VC Belgie 1983. Tehdy to byl jeho krajan Andrea de Cesaris.

» Alfa Romeo přerušila sérii trvající 86 velkých cen, v nichž se ve vedení střídali pouze jezdci Mercedesu, Ferrari a Red Bullu. Bylo to poprvé od VC Velké Británie 2015, kdy se v čele objevili Felipe Massa a Valtteri Bottas z Williamsu. 

Kevin Magnussen zajel podruhé za sebou v Singapuru nejrychlejší kolo

» Kevin Magnussen zajel podruhé za sebou v Singapuru nejrychlejší kolo v závodě. Jezdec ani jeho tým Haas to však už nikde jinde nedokázali.

» Kevin Magnussen se stal prvním jezdcem, který v roce 2019 dosáhl nejrychlejšího kola, aniž by byl odměněn bonusovým bodem. Nesplnil totiž podmínku umístění do 10. místa.

» Sebastian Vettel absolvoval v čele závodu celkem 31 kol (31. až 61.), zatímco jeho týmový kolega Charles Leclerc 19 (1.-19.), Lewis Hamilton 7 (20.-26.) a Antonio Giovinazzi 4 (27.-30.).

» Charles Leclerc získal letos páté pole position, z toho třetí za sebou. V tomto ohledu je zatím nejúspěšnější Ayrton Senna, který od VC Španělska 1988 do VC USA 1989 vyhrál osm kvalifikací za sebou.

» Charles Leclerc byl poosmé za sebou v kvalifikaci rychlejší než týmový kolega, čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

» Max Verstappen sice zaujal pěknou čtvrtou pozici na startu, ale Red Bull měl v Singapuru pokaždé alespoň jeden vůz ještě výš.

» Alexander Albon dosáhl šestým místem svého kvalifikačního maxima. 

Alexander Albon získal své dosud nejlepší umístění v kvalifikaci

» George Russell také v patnáctém závodě sezony zdolal v boji o postavení na startu týmového kolegu z Williamsu Roberta Kubicu.

» Romain Grosjean se v Singapuru poprvé od roku 2009 nedostal do druhé části kvalifikace.