Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Budoucí hvězdy uvidíme v pátek častěji

Budoucí hvězdy uvidíme v pátek častěji

Týmy jim budou dávat prostor povinně

Týmy F1 budou od roku 2021 povinně dávat v prvních pátečních trénincích prostor nováčkům. Vzhledem ke stále omezenějším možnostem testování vozu na závodních tratích bylo stanoveno, že každý tým musí během roku nasadit nováčka minimálně do dvou pátečních dopoledních tréninků.

Za nováčka přitom bude považován každý jezdec, který za svou kariéru neodstartoval do více než dvou velkých cen. Tato formulace vytváří prostor pro týmy, které daly nováčkovi místo závodního jezdce. V takovém případě se tento jezdec normálně zúčastní prvních dvou pátečních tréninků sezony a tým bude mít svou povinnost splněnou. Pokud by pravidlo platilo již letos, dva páteční tréninky by musely obětovat pouze týmy Mercedes, Ferrari, Red Bull, Renault, Haas a Racing Point.

Aby se ale jezdec směl během tréninku objevit na trati, musí mít superlicenci (o kterou smí FIA požádat pouze v případě, že v posledních třech letech v nižších sériích nasbíral 40 superlicenčních bodů) nebo páteční superlicenci (25 bodů nebo alespoň šest závodů ve F2). Za každou účast v pátečním tréninku přitom jezdec dostává jeden superlicenční bod, maximálně se mu jich však započítá 10 za tři roky. I přes tréninky se na svá místa letos dostali Lando Norris, Antonio Giovinazzi a George Russell.