Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Carpenter potvrdil, že za něj bude závodit VeeKay

Carpenter potvrdil, že za něj bude závodit VeeKay

Vicemistr Indy Lights vystřídá Pigota

Novým pilotem týmu Ed Carpenter Racing se podle očekávání stal Nizozemec Rinus VeeKay. Pilot, který skončil na druhém místě v konečném pořadí juniorského šampionátu Indy LIghts, nahradí ve voze s číslem 21 Spencera Pigota. Rozchod s ním tým oznámil nedávno.

Rodák z nizozemského Hoofddorpu se vlastně jmenuje Rinus Van Kalmthout, v Americe si ale své jméno zkrátil na Rinus VeeKay, aby se fanouškům lépe vyslovovalo. V 19 letech je odchovancem zámořského závodění. Prošel všemi třemi sériemi, které jsou zastávkami na cestě do IndyCar Series – U.S. F2000, Pro Mazdou a Indy Lights. Všude se rychle adaptoval a bojoval o titul. Ten vloni v Pro Mazdě dokonce získal.

„Jsem strašně šťastný. Je to splněný sen, něco, na čem jsme v posledních letech tvrdě pracovali. Dostat se za tři roky z U.S. F2000 do Indy Lights je něco neobvyklého,“ prozradil mladý závodník.

S týmem Eda Carpentera letos dvakrát testoval – na okruzích v Portlandu a v Ohiu. Carpenter bude sám dál řídit druhý vůz na oválech, na městských a silničních okruzích jej převezme jiný jezdec. Carpenter vyloučil spekulace médií, že by to měl být Nico Hülkenberg.

„Rinusovu cestu Road to Indy jsem sledoval, hlavně v posledních dvou letech. Bylo mi jasné, že si zaslouží být v IndyCar. Od jeho prvního dne ve voze v Portlandu mi to bylo ještě jasnější. Jeho rychlost, zpětná vazba a chování uvnitř vozu byly na takto mladého jezdce úchvatné,“ řekl Carpenter.

Kromě zámořských juniorských sérií má VeeKay zkušenosti z šampionátu V de V Challenge Monoplace a z asijských mistrovství MRF Challenge Formula 2000 a zimní asijské F3.

„Chci poděkovat Edu Carpenterovi a jeho partnerům za tuto skvělou možnost a za důvěru. Počet míst v IndyCar Series je velmi omezený, takže je velkou ctí, že si vybrali mě, abych doplnil jejich tým. Chci poděkovat Jumbu, La Place, KNAF Team NL, mému novému partnerovi Basic-Fit a dalším sponzorům, manažerovi Charlesovi Crewsovi a hlavně mé rodině, že mi pomohli tohle zařídit. Těším se na začátek nové sezony,“ dodal VeeKay.