Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull ve stavu beztíže

Red Bull ve stavu beztíže

Mechanici v něm měnili pneumatiky

Do zcela jiné dimenze posunula techniku zastávky v boxech skupina mechaniků Red Bull Racingu. Podařilo se jí přezout monopost formule 1 ve stavu beztíže! Jak dlouho to trvalo, známo bohužel není.

K experimentu bylo využito velké nákladní letadlo Iljušin Il-76 MDK. Šestnáct členů týmu plus deset kameramanů předtím prodělalo týdenní speciální výcvik u agentury Roskosmos v pověstném ruském Hvězdném městečku.

Letoun nejprve vystoupal do výše 10 000 metrů a pak přešel do střemhlavého letu. Následně nabíral výšku pod úhlem 45 stupňů a opět strmě padal. Při tom bylo po dobu 22 sekund dosaženo beztížného stavu. 

Byla to skutečně zastávka postavená na hlavu

Myslel jsem, že mně exploduje hlava,“ nechal se slyšet koordinátor ztřeštěné akce Mark Willis. „Chvíli trvalo, než jsem počal vnímat, co se vlastně děje. Předtím jsem vůbec nemohl jasně uvažovat. Nervy, to, co se odehrávalo, jednoduše nebyly schopny zpracovat. Je to ta největší bláznovina, jakou jsem zažil. Ale také něco krásného, co se nedá s ničím jiným srovnat.

V tom má pravdu. Bez vlivu zemské gravitace se sice už pohyboval David Coulthard s autem McLarenu v roce 1999, jenže tenkrát se obutí na voze neměnilo.

Pokus obsahoval i nemalý podíl rizika. Na vlastní operaci bylo vyčleněno jen patnáct sekund, ve zbývajících sedmi bylo třeba bleskově zabezpečit materiál a osoby na palubě. Při návratu do běžného režimu by totiž mohlo snadno dojít k vážným úrazům.