Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Saúdská Arábie nabízí F1 ohromnou smlouvu

Saúdská Arábie nabízí F1 ohromnou smlouvu

Za svou velkou cenu dobře zaplatí

Z více zdrojů přicházejí zprávy, že Saúdská Arábie je blízko k podpisu smlouvy s majiteli F1.

O zájmu této země mít vlastní velkou cenu víme od roku 2018. Tehdy se říkalo, že formule 1 zavítá na supermoderní závodní okruh v blízkosti hlavního města Rijád. Toto se změnilo, má se závodit v ulicích města Džidda a do Rijádu se velká cena může přestěhovat později.

Ve prospěch Saúdů hovoří peníze z prodeje ropy, na níž paradoxně chce být jejich země méně závislá. Podobně jako Bahrajn a Abú Zabí, i Saúdská Arábie si už uvědomila, že ropa nebude téci věčně a představila vizi roku 2030, jejíž součástí jsou vysoké příjmy z mezinárodní turistiky.

Pro F1 by to byl již třetí závod v regionu, a to nepočítáme Ázerbájdžán, také placený černým zlatem. Jenže pokud je pravda, že Saúdská Arábie je ochotna platit 60 milionů amerických dolarů ročně a navrch přidat globální sponzorskou smlouvu, Liberty Media musí být ve velkém pokušení.

Na důvěryhodnosti zprávě přidal Bahrajn, jenž se již vyjádřil, že mu další velká cena v regionu nebude překážet. Naopak, těší se na lepší propagaci F1 a rozšíření fanouškovské základny. Na poplach naopak bijí ochránci lidský práv, na která královská rodina dbá čím dál tím méně. Země je také zainteresována v občanské válce v Jemenu a jako spojenec USA ve sporu s Íránem. Minulý rok v ní údajně bylo popraveno 184 lidí a na armádu šlo 8.8 % hrubého domácího produktu.

Saúdové mají peníze i zájem