Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Geografie kalendáře F1 2020

Geografie kalendáře F1 2020

Který okruh leží nejseverněji a který je nejosamocenější?

Sezona 2020 bude poskládaná z 22 závodů v 22 zemích, nerovnoměrně roztroušených po světě. Pojďme se podívat na pár extrémů a zajímavostí z tohoto kalendáře.

Celá desetiletí je nejseverněji položeným okruhem velké ceny F1 Silverstone. To se ale letos změní, když se VC Nizozemska pojede na okruhu Zandvoort. Zmínili jsme nerovnoměrné roztroušení závodů po světě? Hned 20 z 22 závodů se pojede na severní polokouli. Výjimkami jsou dlouhodobě pouze Brazílie a Austrálie. Nejblíže k rovníku, pouze kolem 130 kilometrů, leží Singapur. VC Austrálie je nejjižnějším a zároveň i nejvýchodnějším závodem, nejzápadnější je trať VC Mexika.

Geograficky nejblíže jsou si městská trať v Monaku a okruh Paul Ricard ve Francii, pouze 145 kilometrů. Mimo Evropu jsou si nejblíže Bahrajn a Abú Zabí, přibližně 444 kilometrů vzdušnou čárou přes Perský záliv.

Reálně budou mít řidiči kamionů nejkratší cestu mezi šestým a sedmým závodem sezony, 502 kilometrů mezi španělskou Barcelonou a Monte Carlem.

Nejdelší let je naplánován na konec roku. Šílený časový posun členové týmů absolvují po přesunu z brazilského São Paula do 12 149 kilometrů vzdáleného Abú Zabí. Přesun z Melbourne do Bahrajnu je ale pouze o 39 kilometrů kratší. Teoreticky nejdelší let by byl z brazilského Interlagosu do japonské Suzuky, a to 18 720 kilometrů. Interlagos je nejosamocenějším okruhem kalendáře. Nejblíže je mu 7429 kilometrů vzdálený Okruh bratří Rodríguezů v Mexiku.

Kdyby týmy na začátku roku vyrazily na předsezonní testy v Barceloně a pak se pouze přesouvaly z jednoho okruhu na druhý, tak jak jsou za sebou v kalendáři, nacestovaly by 135 tisíc kilometrů (vzdušnou čarou). Jelikož se ale vracejí na své evropské základny, nejoptimističtější odhad je 193 tisíc kilometrů.

Nejvýše položenou trať má Mexiko, 2240 metrů nad mořem. Nejníže je městský okruh v Baku, jelikož hlavní město Ázerbájdžánu leží 28 metrů pod hladinou moře. Největší převýšení má okruh Spa-Francorchamps v Belgii, kde je Eau Rouge o 102 metrů níže než nejvyšší bod trati. Nejplošší je okruh v ruském Soči s převýšením do dvou metrů.

Do Abú Zabí to bude dlouhá cesta.