Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Fisichella ještě jednou v kokpitu

Fisichella ještě jednou v kokpitu

Nastoupí v úvodním podniku S5000

Se svou kariérou ve formuli 1 se Giancarlo Fisichella rozloučil roku 2009 v Abú Zabí. Tenkrát ve Ferrari  v závěrečných pěti velkých cenách zaskakoval za zraněného Felipeho Massu. Poté jsme již Římana mohli vídat závodit pouze na scéně sportovních vozů.

Nyní se ale jeho formulová kariéra dočká po dlouhé době dalšího pokračování, byť pouze jednorázového. Stane se tak v rámci doprovodného programu Velké ceny Austrálie. V Albert Parku nastoupí do úvodního klání nové sezony tamního šampionátu S5000 a bude tak moci zabojovat o Pohár Alana Jonese, jehož držitelem se stane vítěz hlavního nedělního závodu.

„Jsem opravdu nadšený, že se vrátím do města a na okruh, které pro mě znamenají opravdu hodně. Mé vítězství ve zdejší velké ceně navždy zůstane v mém srdci, stejně tak jako vřelost australských fanoušků, kteří kvůli skvělé motoristické podívané do Melbourne každoročně přijíždějí. Zároveň půjde o můj návrat do kokpitu po solidních deseti letech závodění v GT. Nemohu se proto dočkat, až usednu za volant,“ těší se vítěz Velké ceny Austrálie z roku 2005.

V aktuální sezoně WEC můžeme Fisichellu vídat ve Ferrari 488 GTE Evo stáje AF Corse. Foto: AF Corse

Již sedmačtyřicetiletý Ital ale nebude jediným z řad bývalých pilotů F1, který se ve startovní listině objeví. Už před časem totiž potvrdil svou účast také nejzkušenější pilot historie F1 Rubens Barrichello, který si šampionát vyzkoušel již loni v září při podniku na okruhu Sandown Raceway. Letos plánuje kromě Melbourne nastoupit také do listopadového nemistrovského klání v Bathurstu.

V prvním letošním podniku seriálu uvidíme ještě další dvě jména, která mají s formulí 1 co do činění. Jsou jimi Jack Aitken, jenž bude v letošním roce zastávat pozici rezervního jezdce stáje Williams, a Alexandre Prémat. Francouz zasáhl roku 2006 do Velké ceny Číny, když nastoupil ve třetím voze stáje Midland do obou pátečních volných tréninků.