Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari nejspíše podvádělo

Ferrari nejspíše podvádělo

Všichni jsou ale na něj krátcí

Odpověď FIA na včerejší dopis sedmi týmů, protestujících proti způsobu, jakým bylo uzavřeno vyšetřování legality motorů Ferrari v loňském roce, na sebe nedala dlouho čekat.

Stručně řečeno: nic špatného se nedělo, postupovalo se přesně podle stanovených pravidel. Již teď si ale troufáme tvrdit, že kritiky to neuspokojí. Nejvyšší mezinárodní autorita totiž v podstatě přiznala, že není schopna udržet čistotu svého nejprestižnějšího seriálu.

Text přinášíme v plném znění.

Po včera zveřejněném stanovisku sedmi týmů F1 bychom rádi uvedli toto.

FIA uskutečnila důkladnou technickou kontrolu pohonné jednotky Ferrari. K tomu je oprávněna u každého účastníka šampionátu.

Úplné a pečlivé zkoumání, které se uskutečnilo v průběhu sezony 2019, vedlo k podezření, že pohonná jednotka Scuderie Ferrari ne vždy fungovala v souladu s předpisem FIA. Scuderia Ferrari to opakovaně vylučovala a tvrdila, že pohonná jednotka funguje v souladu s předpisem.

FIA s tím nebyla zcela spokojena, nicméně došla k závěru, že další případná opatření by nepřispěla k vyjasnění celé záležitosti, která má komplexní charakter. Kromě toho nebylo možné zajistit věcný důkaz, že k porušení předpisu došlo.

Nikdo jim nic nedokáže... Foto: Ferrari

Aby se zamezilo negativním následkům dlouhého soudního sporu a nejistotě, která by z toho mohla pramenit, a v nejlepším zájmu mistrovství a jeho vlastníků se FIA rozhodla dle článku 4(ii) svého soudního a disciplinárního řádu uzavřít s Ferrari zevrubnou dohodu, jež by celý případ ukončila.

Takovéto ujednání je právnickým nástrojem, který je důležitou součástí každého disciplinárního kodexu. Bylo již použito mnoha institucemi a sportovními organizacemi.

Jeho důvěrný charakter je deklarován v článku 4(ii) soudního a disciplinárního řádu FIA.

FIA i nadále bude využívat veškeré nutné prostředky, aby chránila motoristický sport a svoji roli jako strážce regulérnosti mistrovství světa formule 1.“

Zdroj: FIA