Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Přelakovaný Mercedes v garáži Williamsu neuvidíme

Přelakovaný Mercedes v garáži Williamsu neuvidíme

Tým z Grove si udržuje mentalitu prvotřídního týmu

Williams dnes mezi špičkové týmy nikdo nepočítá, přesto si ale udržuje znaky velkých stájí. Nemá "úzkou technickou spolupráci" se žádným jiným týmem a většina vozu vzniká pod střechou jeho továrny v Grove. Proto má i po dvou těžkých sezonách přes 600 zaměstnanců, zatímco konkurenční Racing Point ani 500, což platí i pro AlphaTauri a další malé týmy. Williams chce toto zachovat, a to i v případě, že by i letos byl nejpomalejším týmem s motory Mercedes.

"Vždy jsem velmi jasně říkala, že Williams zůstane ve své pozici nezávislého konstruktéra a bude na to právem hrdý," ujišťuje zastupující šéfka Claire Williamsová. "Ve F1 se spoléháme pouze sami na sebe. Když pak něco nevyjde podle představ, tak je nám všem jasné, že to může být jedině naše chyba. Ale když věci do sebe zapadnou, tak i všechny zásluhy připadnou pouze nám. Není to tak dávno, co jsme s tímto modelem slavili úspěchy. V letech 2014, 2015, 2016 a také 2017. Slabé výsledky jsme měli pouze v posledních dvou letech. Důvodem špatných výsledků není, že nemáme růžový Mercedes, důvodem jsou naše vlastní chyby.

Oni (Racing Point) jsou nastavení úplně jinak. My máme pod svou střechou plně vybavené výrobní i provozní oddělení a nemám v plánu na tom nic měnit. Oni tyto kapacity beztak nemají, operují v užším pásmu. Proto jim tento obchodní model dává smysl. Ve F1 funguje několik velmi rozdílných obchodních modelů a každý si může vybrat svou cestu."

Z deseti týmů F1 nejsou v žádné technické alianci pouze Williams, McLaren a Renault. Renault už ale projevil zájem dostat do sportu jedenáctou stáj, která by byla jeho B-týmem. Plán však vznikl ještě před epidemií nového koronaviru a teď to na příchod nových týmů vůbec nevypadá.

Williams vítězí i prohrává jako hrdý samostatný tým. Foto: Williams

FORMULE.cz