Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Villeneuve navrhuje závodit bez šampionátu

Villeneuve navrhuje závodit bez šampionátu

Návrat před rok 1950 by dal všem více volnosti

Jacques Villeneuve přišel s originálním nápadem. Navrhuje zrušit šampionát a dát všem a všemu volnou ruku na pořádání nemistrovských závodů. Žádné mistrovství světa, žádný boj o titul, pouze závodění o vítězství, prestiž a asi i nějakou tu finanční odměnu. Na první pohled nápad přitažený za vlasy, ale mistr světa z roku 1997 jmenuje i několik kladů takového řešení.

"Svět se znovu otevře, když pandemie skončí, a opět bude možné pořádat velké ceny. Ale pořadatelé potřebují čas na přípravu," řekl Kanaďan v rozhovoru pro Canal Plus. "První velkou cenu očekávám někdy v září. Dovedu si dobře představit, že různí pořadatelé a majitelé F1 chtějí stihnout co nejvíce závodů. V jejich smlouvách je i minimální potřebný počet závodů (k uznání šampionátu za platný). Podle mě by to ale byla chyba.

Nechci si ani představit ten kalendář se závody naházenými na srpen, září a potom do prosince, s koncem sezony až příští rok. Mnohem moudřejší by bylo oznámit, že letos žádné mistrovství světa nebude. Závody budou a každý z nich bude unikátní. Něco jako Indy 500 a 24 hodin Le Mans. Velká cena by byla jako Grand Slam, ne pouze jedním kolem polovičního šampionátu. A týmy by na konci roku najely na běžnou přípravu před sezonou 2021."

Problémem je, že týmy F1 mají velké náklady. Platí stovky zaměstnanců, pronájmy, dodavatele, úvěry a mnoho dalšího. Aby mohly platit, musejí vydělat, a aby dostaly peníze od sponzorů, televizních společností a pořadatelů závodů, potřebují být na trati co nejčastěji. Také mateřské společnosti jako Red Bull, Haas nebo Renault své týmy dotují desítkami milionů eur proto, aby byly co nejvíce na očích, ne za sporadickou účast v pár nezávislých závodech.

Bývalý závodník je už léta analytikem na volné noze. Foto: Villeneuve

Zdroj: FORMULE.cz