Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

VC Nizozemska v úterý a s diváky?

VC Nizozemska v úterý a s diváky?

Je v tom ale háček

Jednou z odpovědí na problémy vyvolané pandemií koronaviru mohou být závody pořádány uprostřed pracovního týdne, ne o víkendech, jak velí tradice. Jan Lammers, sportovní ředitel pořadatele VC Nizozemska, toto považuje za odpověď na obavy, zda F1 má vůbec šanci mít letos dobrou sledovanost závodů. Dokud budou lidé zavření doma, nemůže cirkus F1 cestovat po světě, ani po Evropě. Když omezení skončí, lidé budou chtít trávit víkendy venku, zatímco F1 potřebuje stíhat tři závodní víkendy měsíčně.

"Proč velké ceny F1 nemohou být úterý nebo ve středu večer a zápasy fotbalové Ligy mistrů ano?" ptá se Lammers. "Proč musejí být závody vždycky přesně v době, kdy se lidé potřebují věnovat rodinám, když chtějí být i s rěmi, které motorsport nezajímá?"

Zádrhel je v tom, že zatímco velké fotbalové stadiony mají umělé osvětlení, u závodních okruhů je to vzácnost, takže by se muselo startovat odpoledne. Evropská liga mistrů také nemá ambici být stejně sledována v Číně, v Evropě i v Los Angeles, což je také důvod, proč se běžný start velkých cen posunul ze 14 na 15.10 hodin.

Lammers si také neumí představit, že by se první Velká cena Nizozemska po mnoha letech jela bez diváků na tribunách: "To je nemyslitelné. Když závod, tak bez kompromisů. Musí to být velká oslava. K nám se formule 1 vrátí po 35 letech. To musí být událost, party se spoustou lidí. Můžeme pouze doufat, že již brzy dostaneme povolení a budeme moci začít jednat o opětovném zařazení do kalendáře. To by znamenalo, že koronavirus je již na ústupu, a to je teď ze všeho nejdůležitější."

Formuli 1 čeká těžký boj o diváky. Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.cz