Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jean Todt skončí v roce 2021

Jean Todt skončí v roce 2021

FIA musí hledat nového prezidenta

Jean Todt řekl, že se nepokusí zůstat ve funkci prezidenta Mezinárodní automobilové federace poté, co mu v roce 2021 vyprší současný mandát. Francouzovi je 74 let, za prezidenta FIA byl poprvé zvolen v roce 2009 a toto je již jeho třetí čtyřleté období. A podle stanov FIA nikdo nesmí být její prezidentem čtyřikrát. Todt by se možná mohl pokusit nalézt dostatek podpory ke změně stanov, ale neudělá to.

"Přesto, že tuto práci miluji a mám více než dostatek energie a nadšení, tak ne. Nezměním stanovy, ani kdyby to po mně chtěli," řekl Todt v rozhovoru pro Motorsport-Total.

Todt se v motorsportu prosadil jako spolujezdec v automobilových soutěžích. Potom se dostal do vedení týmu Peugeot. Jeho úspěchů si všimla Scuderia Ferrari, v níž byl jedním ze strůjců zlaté éry s Michaelem Schumacherem. V křesle prezidenta FIA vystřídal Maxe Mosleyho a během všech tří funkčních období byl ve F1 vidět méně než jeho předchůdce. O to více se zasloužil o zlepšení bezpečnosti na silnicích po celém světě. Aktuálně ho, jako mnoha dalších, ale nejvíce zaměstnávají problémy způsobené pandemií Covid-19.

"Ve FIA ​​jsme zřídili krizový tým. Každých pár dní máme videokonferenci. Hledáme způsoby, jak světu trochu pomoci. Teď, ale i po skončení krize, když bude třeba odstraňovat následky," uvedl Todt.

Poslední tři desetiletí byla prezidentem FIA vždy velká osobnost z F1. Kdo bude dalším? Foto: FIA

Zdroj: FORMULE.cz