Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Barcelona je otevřená závodu za zavřenými dveřmi

Barcelona je otevřená závodu za zavřenými dveřmi

Nejtěžší otázka se týká peněz

Katalánský okruh je připraven uspořádat alespoň jeden závod F1 za zavřenými dveřmi. Španělsko patří k zemím, které nový koronavirus zasáhl nejtvrději, ale tamní vláda razí politiku rychlého návratu k normálnímu životu. Ne tak normálnímu, aby se na tribunách shromáždily desetitisíce lidí, ale s uspořádáním závodu za zavřenými dveřmi by v horizontu pár měsíců neměl být velký problém.

Španělský ministr financí nedávno prohlásil, že "turistické aktivity" v dohledné době umožní pouze za "extrémně bezpečných podmínek". To je špatná zpráva pro běžné návštěvníky, ale možná dobrá pro F1, která pro zaměstnance týmů dokáže takové podmínky zařídit. O totéž se již pokouší v Rakousku, kde se má v červenci otevřít sezona.

"S formulí 1 jsme již probrali několik možností," řekl šéf okruhu Joan Fontsere pro Soy Motor. "První variantou je, že sezona začne v létě, druhou je začátek v září. Nás se zeptali, zda bychom byli ochotni uspořádat velkou cenu za zavřenými dveřmi, kdyby se začalo závodit v červenci. A my jsme souhlasili. Pokud to uděláme takhle, budeme mít větší šanci na řádnou velkou cenu v roce 2021, než kdybychom letos nepodnikli vůbec nic."

Po organizační stránce prý okruh potřebuje pouze tři týdny na to, aby mohl přivítat nejrychlejší monoposty na světě. Bez diváků odpadá velká většina starostí, ale i příjmů.

"Pokud se závodí bez diváků, okruh nemá na čem vydělat. Aktuální smluvní podmínky by tedy byly neplatné. Ještě nevíme, jak to má F1 vymyšlené, ale je jasné, že se nebudeme řídit původními smlouvami. Ani region nám samozřejmě nebude chtít pomoci se závodem bez diváků, neboť ten nijak nepomůže místní ekonomice," zdůraznil Fontsere.

Velká cena bez diváků je pro okruh lepší variantou než vypadnutí z kalendáře. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.cz