Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ázerbájdžán a Rusko se nechtějí vzdát diváků

Ázerbájdžán a Rusko se nechtějí vzdát diváků

Věří, že situace se včas zlepší

Pořadatele velkých cen v Ázerbájdžánu a v Rusku věří, že i letos budou mít na tribunách fanoušky formule 1.

Velká cena Ruska byla v původním kalendáři velkých cen roku 2020 naplánována na 27. září. Nebyla zrušena ani odložena a pořadatelská společnost Rosgonki nevidí důvod, proč by měla s F1 diskutovat o možné změně termínu. Problém je zjevný, v Rusku rychle přibývají případy nákazy i úmrtí, způsobené novým koronavirem. Optimisté ale mohou věřit, že do čtyř měsíců bude Covid-19 pod kontrolou.

"Pokračujeme v přípravě akce s návštěvníky v termínu dohodnutém s formulí 1. Práce na uspořádání sedmé velké ceny v historii Ruska běží v souladu s harmonogramem. Pokud by si to situace vyžádala, jsme technicky připraveni udělat změny. V takovém případě se naše smluvní závazky změní," uvedl pořadatel, jasně tím naznačující, že nebude F1 platit horentní sumu za závod bez diváků. "Formule 1 nám dosud nedala návrh na změnu termínu VC Ruska. My si chceme samozřejmě podržet náš původní termín."

V Ázerbájdžánu je situace složitější. Závod byl odložen a dosud nebyl stanoven náhradní termín, přičemž Baku bude potřebovat hodně času na vybudování městského okruhu. Z logistického hlediska by týmům dávalo smysl odjet VC Ázerbájdžánu týden před nebo týden po závodu v Soči. Termín před VC Ruska ale patří Singapuru a dva týdny po něm se má jet v Suzuce, což by pro F1 v případě vtěsnání Ázerbájdžánu mezi Rusko a Japonsko znamenalo čtyři závody v řadě s dvěma velkými změnami časového pásma.

"Neuvažujeme o závodu bez diváků," píše se v tiskové zprávě pořadatele městského závodu. "Doufáme, že do konce června se situace změní natolik, že Baku bude připraveno pozvat týmy i fanoušky F1."

Baku má ještě jednu podmínku. Závodit se musí nejpozději v polovině října, pak už nebude vhodné počasí a tribuny zůstanou prázdné.

VC Ruska 2018

Rusové se zatím drží optimistického scénáře. Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.CZ