Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettelův odchod za 90 milionů dolarů?

Vettelův odchod za 90 milionů dolarů?

Ferrari se obává o svůj rozpočet

Formula Money přišla se zajímavým postřehem, že Vettelův odchod z Ferrari stál F1 90 milionů amerických dolarů.

Specialisté na peníze v motorsportu si všimli, že po oznámení rozchodu čtyřnásobného mistra světa s nejpopulárnějším týmem se akcie společnosti Formula One propadly o 4,5 procenta. Když úvodní šok pominul a Ferrari oznámilo angažování Carlose Sainze, hodnota společnosti stoupla o 3,1 procenta. I ztráta menší než 1,5 % u takto velké společnosti ale znamená v přepočtu 90 milionů. A to v době, kdy ceny akcií podlehly náporu koronakrize.

Finanční obavy Scuderie Ferrari plynou z něčeho jiného. Její každoroční rozpočet není závislý pouze na platbách od majitelů F1 za účast v šampionátu a za umístění v Poháru konstruktérů v předchozí sezoně. Zvykla si také na desítky milionů za minulé úspěchy a historický přínos. Nejstarší tým F1 za svůj přínos loni obdržel 73 milionů dolarů a dalších 41 milionů dostal jako jeden z posledních držitelů Poháru konstruktérů (41milionový bonus obdržel také tým Mercedes, Red Bull a McLaren inkasovaly o pár milionů méně). Problém Ferrari spočívá v tom, že nejen peníze za účast a umístění v Poháru konstruktérů jsou ve smlouvách mezi majiteli F1 a majiteli týmů vedeny jako procento z výnosů. Také bonus za historický přínos činí (údajně) pět procent z výnosů F1. Pokud by šampionát letos vydělal kupříkladu o polovinu méně, i historicky nejúspěšnější tým dostane o tento rozdíl menší sumu.

"V původním kalendáři velkých cen bylo 22 závodů. V současnosti FIA a Formula One Group předpokládají 18 závodů, mnohé z nich bez fanoušků. To se samozřejmě projeví na drastickém snížení příjmů od držitele komerčních práv, jakož i na platbách od sponzorů, což jsou naše dva hlavní zdroje příjmů," uvedl výkonný ředitel Ferrari Louis Camilleri během konference s akcionáři.

Závody bez diváků rovná se méně peněz pro F1. Méně peněz pro F1 rovná se menší bonus pro Ferrari. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.CZ