Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault oficiálně potvrdil setrvání ve F1

Renault oficiálně potvrdil setrvání ve F1

Bude šetřit, ale z mistrovství světa se nestáhne

Po smutné zprávě z tábora Williamsu přichází jedna pozitivní. Automobilka Renault v oficiálním oznámení svého záměru ušetřit v příštích třech letech dvě miliardy eur (přibližně 54 000 000 000 českých korun) zároveň zmínila záměr zůstat v MS F1.

"Můžeme potvrdit, že navzdory všemu zůstáváme ve formuli 1," oznámila Clotilde Delbosová, výkonná ředitelka Renaultu. "Vítáme nová pravidla a rozpočtový strop, jelikož investujeme méně, než někteří naši soupeři, kteří v posledních letech vynakládali ohromné ​​částky. Takže pokračujeme a rozhodně nikam neodcházíme."

Renault tak ukončil měsíce spekulací o tom, že při drakonických úsporných opatřeních si nebude moci dovolit tým ve F1. K oznámení došlo krátce poté, co Světová rada motorsportu odsouhlasila rozpočtový strop pro týmy F1 na rok 2021 ve výši 145 milionů amerických dolarů.

Šetřit se má i při vývoji pohonných jednotek a připravovaná dohoda mezi týmy a majitelem komerčních práv na F1 je příslibem spravedlivějšího dělení příjmů ze šampionátu. Renault se může ocitnout ve výhodné pozici i díky systému hendikepů pro vývoj aerodynamiky, který sváže ruce silné trojce, sestávající z velkých týmů Ferrari, Mercedes a Red Bull. Úsporná opatření jsou málokdy populární, ale i díky nim F1 nepřijde o jeden tovární tým a dodavatele pohonných jednotek. A i Williams má takto lepší šanci najít investora a zůstat ve F1.

Management týmu už nebude muset neustále odpovídat na jednu a tutéž otázku. Renault oficiálně zůstává. Foto: Renault

Zdroj: FORMULE.CZ