Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Velká cena 70. výročí a jiné podivnosti

Velká cena 70. výročí a jiné podivnosti

V kalendářích formule 1 již byla spousta zvláštností

Se dvěma víkendy na jednom okruhu, jako způsobem nahrazení zrušených podniků, připadl F1 také úkol najít nová jména pro velké ceny. Sezona přece nemůže začít Velkou cenou Rakouska a pokračovat další Velkou cenou Rakouska.

Na Red Bull Ringu se tak pojede VC Štýrska a v Silverstone, kde se v roce 1950 konal první závod úvodní sezony šampionátu F1, se pojede VC k 70. výročí šampionátu. Není to sice v perfektním souladu s tradicí, ale kalendáře velkých cen za ta desetiletí už vydržely leccos, tohle nebudou první úlety.

Velká cena Pescary

V 50. letech bylo běžné, že se ročně pořádalo mnoho velkých cen, ale pouze pár bylo vybráno do šampionátu. Zrušení závodů v Belgii a v Nizozemsku zapříčinilo, že do šampionátu se započítával také závod na silnicích v blízkosti města Pescara. VC Itálie se samozřejmě jela v Monze.

Velké ceny států, ve kterých se nezávodilo

Když se v minulosti konaly velké ceny na dvou okruzích v jednom státě, jeden často prostě přijal vlajku sousední země. Italská Imola tak hostila velkou cenu městského státu San Marino, německý Nürburgring Lucemburska a francouzský Dijon-Prenois Švýcarska,.

Velká cena Pacifiku

VC Pacifiku, tedy něco jako Velká cena Tichého oceánu, se v 60. letech jela jako nemistrovský závod na okruhu Laguna Seca v USA. V 90. letech se najednou objevila na opačné straně Pacifiku, když japonský okruh TI Aida získal právo hostit šampionát F1, ale VC Japonska patřila Suzuce.

VC Rakouska 2018

Místo konání letošní Velké ceny Rakouska... a také Velké ceny Štýrska. Foto: Pirelli

Další velké ceny v USA a Indy

Když se Bernie Ecclestone dohodl s hotelem Caesar's Palace v Las Vegas, že bude hostit velkou cenu, dostala jméno Velká cena Caesar's Palace (závodilo se na parkovišti, což byl přesně tak dobrý nápad, jak si myslíte). Na okruhu Long Beach se sedmkrát jela Velká cena západního pobřeží USA. V Detroitu se jela VC Detroitu a v Dallasu, přirozeně, VC Dallasu. A nezapomeňme, že prvních 11 let se do mistrovství světa F1 počítaly i výsledky závodu Indianapolis 500. Ten nikde nefiguroval jako velká cena. Prostě Indianapolis 500, nic víc.

Velká cena Evropy

Původně byla VC Evropy putovní a její získání bylo záležitostí prestiže, přičemž si ale závod zachoval (také) své běžné pojmenování. V 80. letech se tohle označení začalo používat jako jednoduché řešení pro druhý závod ve státě, který už jednu velkou cenu má.

Velká cena Evropy se tak ocitla na okruzích Brands Hatch, Donington, Jerez, Nürburgring, Valencie a Baku. Použití tohoto jména pro závod v ulicích hlavního města Ázerbájdžánu přitom právem vyvolalo diskusi, zda F1 a pořadatel nezašli příliš daleko. Geografická hranice mezi Evropou a Asií je obvykle vedena severně od Ázerbájdžánu nebo přes něj, ale severně od Baku. Politická mapa ale akceptuje všechny zakavkazské republiky jako evropské.

Zdroj: FORMULE.CZ