Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alex Zanardi je po nehodě ve vážném stavu

Alex Zanardi je po nehodě ve vážném stavu

Ital se na handbiku srazil s náklaďákem

Bývalý pilot formule 1 či amerického šampionátu CART Alex Zanardi měl v pátek v rodné Itálii vážnou nehodu. Během závodu na handbiku vyjel do protisměru, kde se střetl s nákladním autem. Lékaři museli ihned přistoupit k neurochirurgickému zákroku. Ten skončil po 21. hodině místního času, Zanardiho pak převezli na jednotku intenzivní péče.

K nehodě došlo po 17. hodině u toskánského města Pienza. Podle trenéra italského týmu Maria Valentiniho se stala při sjezdu po rovince před zatáčkou. „Alex trochu vyjel do protisměru, a to zrovna ve chvíli, kdy jel proti němu náklaďák. Řidič se snažil vyhnout, ale srážce nezabránil,“ citoval Valentiniho deník La Repubblica.

Zanardi utrpěl mnohočetná zranění. Zůstal ale při vědomí, dýchal sám a komunikoval. Podle agentury AP jej do nemocnice ve městě Siena přepravil vrtulník.

Nemocnice Santa Maria alle Scotte potvrdila, že Zanardi je na tom špatně. „Byl okamžitě ošetřen lékaři z urgentního příjmu a jeho stav je velmi vážný, protože zrovna prodělává operaci mozku,“ uvedla.

Později nemocnice upřesnila, že Zanardi utrpěl těžká poranění hlavy a obličeje. Operace, která začala v sedm večer, skončila po hodině a půl. „Pacient byl s nejistou prognózou převezen na jednotku intenzivní péče,“ dodala.

V posledních letech vyměnil Zanardi auto za handbike. Foto: archiv

Zanardi po závodění v italské formuli 3 a ve Formuli 3000 získal na konci sezony 1991 šanci poprvé startovat ve formuli 1. V posledních třech závodech sezony nastoupil za tým Jordan. Zanardi ale ve formuli 1 paběrkoval. Mnohem více se mu vedlo za mořem.

Ve své úvodní sezoně v roce 1996 se uvedl legendárním předjížděcím manévrem v šikaně Corkscrew na okruhu Laguna Seca. Pak se stal dvojnásobným šampionem CART. Ještě jednou to šel zkusit do formuli 1, ale v roce 1999 s Williamsem nezářil.

V roce 2001 se vrátil do Ameriky. Při závodě na německém oválu Lausitzring měl ale vážnou nehodu, když při výjezdu z boxů ztratil kontrolu nad vozem. Ten se dostal na dráhu a přímo do cesty Alexi Taglianimu. Při nehodě přišel Zanardi o obě nohy a jen díky okamžitému zásahu záchranářů, štěstí, rychlému převozu do nemocnice a také své kondici profesionálního sportovce přežil i několik zástav srdce v helikoptéře během cesty z okruhu do berlínské nemocnice.

Už za dva roky seděl zpátky v kokpitu vozu CART a v Německu dokončil symbolicky 13 kol, která mu v září 2001 chyběla do cíle. Později našel místo v šampionátu DTM, kde znovu několikrát okusil, jaké je to vyhrát. Pak vyměnil jezdecký overal za závodnický trikot a stal se paraolympionikem. Na hrách v Londýně a v Riu získal vždy dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Zdroj: FORMULE.cz