Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton kritizuje Ecclestonea

Hamilton kritizuje Ecclestonea

Nikdy neudělal nic proti rasismu ve F1

Bernie Ecclestone už nemá žádnou významnou pozici ve F1 ani nikde jinde, a přesto se mu daří poutat pozornost médií. I jediná jeho věta dokázala udělat velký poprask v době, kdy se světem šíří odkaz #BlackLivesMatter a formule 1 spouští kampaň "We Race As One".

"Černí jsou často větší rasisté než bílí," řekl bývalý boss F1 v rozhovoru pro CNN.

Formule 1 se od Ecclestonea okamžitě distancovala a její výkonný ředitel Chase Carey je asi velmi rád, že před pár dny daroval jeden milion amerických dolarů z vlastní kapsy nové nadaci spojené s kampaní We Race As One. Ecclestonea si pak vzal na mušku úřadující šampion Lewis Hamilton, jenž sestavil a propůjčil jméno komisi, která má podporovat "rozmanitost v motorsportu".

"Jsem z toho smutný a zklamaný. Bernie už není součástí našeho sportu a je z jiné generace, ale je zářným příkladem problémů. Takové ignorantské komentáře člověka, jenž se v tématu nevyzná, nám jasně ukazují, jak dlouhou cestu ještě má naše společnost před sebou, než si budeme všichni skutečně rovni," prohlásil.

Hamilton má nepříjemnou vzpomínku na Velkou cenu Španělska 2008, kdy soupeřil o titul s týmovým kolegou Fernandem Alonsem, jehož fanoušci se uchýlili k rasistickým pokřikům. 

"Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Takové chování lidí nelze akceptovat. Teď už chápu, proč se za celá ta léta neudělalo nic proto, aby byla v našem sportu větší rozmanitost, nebo aby se zastavily rasové útoky, kterým jsem byl během kariéry vystavován. Pokud člověk ve vedení absolutně nechápe hloubku problémů, kterým každý den musejí čelit černí lidé, jak můžeme od jeho podřízených očekávat, že oni tomu budou rozumět? Ryba smrdí od hlavy," rozhorlil se Hamilton.

Ecclestonea prý částečně ospravedlňuje pouze jeho vysoký věk. Foto: Bernie Ecclestone

Zdroj: FORMULE.CZ