Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Premiéra Portimaa, návraty Nürburgringu a Imoly

Premiéra Portimaa, návraty Nürburgringu a Imoly

F1 zůstane v Evropě, do Ameriky se letos nepodívá

Oficiálního potvrzení jsme se sice zatím nedočkali, ale všichni už berou víceméně za jisté, že na podzim se dočkáme dalších tří velkých cen. Všechny se znovu odehrají v Evropě.

První přijde na řadu Nürburgring, a to 11. října. Nahradí původně uvažovaný Hockenheimring. Příčina změny údajně tkví v tom, že vedení F1 už by rádo na těchto závodech vidělo alespoň nějakou diváckou kulisu. Úřady spolkového státu Bádensko-Württembersko, na jehož území se autodrom nachází, jsou však v tomto ohledu neoblomné. Proto padla volba na konkurenční okruh v přece jen liberálnějším Porýní-Falci. 

Po letech se vrací Imola, nikoliv však Velká cena San Marina. Foto: Autodromo Imola

Tím ale vznikl problém s pojmenováním podniku. Název VC Německa totiž vlastní autoklub AvD, do jehož sféry působnosti ovšem Nürburgring nepatří. Role pořadatele se tak ujme u nás známější ADAC a pojede se jako VC Eifelu (pohoří, které Nürburgring obklopuje).

Následovat má 25. října VC Portugalska v Portimau a 1. listopadu se rozeznějí motory v Imole. I zde bylo třeba vymyslet nové jméno. Nekoná se návrat k někdejší VC San Marina, nýbrž půjde o VC Emilie-Romagni, tedy provincie, v níž Imola leží.

Současně údajně dojde k oznámení definitivního zrušení Velkých cen Kanady, Mexika, USA a Brazílie - všech, které se měly odehrát na americkém světadíle. Otazník nadále visí nad Vietnamem a Čínou. Končit se bude dvojzávodem v Bahrajnu a derniérou v Abú Zabí.

Zdroj: Autosport, úvodní foto: Nürburgring