Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Schumacher si ještě nezasloužil místo ve F1

Schumacher si ještě nezasloužil místo ve F1

Má jeden nebo dva vážné problémy

Mick Schumacher druhým rokem závodí v sérii F2. Po nijak oslnivé první sezoně dostal úkol prorazit mezi špičku. Po šesti závodech na dvou okruzích by se dalo říci, že se mu to daří. Přesto má problém a Jezdecká akademie Ferrari mu vůbec negarantuje, že se příští rok dostane na starty velkých cen.

"Řekl bych, že Mick si v podstatě vede dobře, mnohem lépe než loni," nechal se slyšet Mattia Binotto, šéf týmu Ferrari. "Bylo pro něj důležité, aby v druhém roce v sérii ukázal pokrok. A to se mu daří. Zlepšuje se také v průběhu sezony. Měl i kus smůly, ale v Maďarsku dosáhl dobrých výsledků. Mick se zlepšuje, to je důležité. Ale ještě není správný čas rozhodnout o tom, co bude příští rok. Jsme k němu upřímní. Ví, že jeho výkony jsou důležité. Rozhodneme později."

Schumacherův největší problém má jméno Robert Švarcman. Ruský závodník je také v Jezdecké akademii Ferrari a se dvěma vítězstvími v hlavních, lépe bodovaných závodech s náskokem vede šampionát F2. Pokud by to takto zůstalo, bylo by spravedlivé, aby Ferrari dostalo do F1 v první řadě jeho. To mu ostatně doporučuje i Helmut Marko, jenž vede juniorku Red Bullu.

"Je inteligentní, rychlý, umí pracovat s pneumatikami. Je výjimečný. Kdybych ve Ferrari rozhodoval já, příští rok závodí za Alfu Romeo, "řekl Marko o Švarcmanovi.

Jenže Ferrari má výměnou za technickou podporu týmu Alfa Romeo nárok obsadit pouze jeden z jeho vozů. Ten, který by musel uvolnit Antonio Giovinazzi. V zahraničních médiích se již spekuluje, že pokud Kimi Räikkönen ukončí kariéru, Ferrari může vytáhnout šekovou knížku a mít k dispozici místa pro dva své juniory. Jenže je tady další jenže. Aktuálně druhým v pořadí šampionátu F2 není Mick Schumacher, ale Brit Callum Ilott, který je také v juniorce Ferrari.

V Maďarsku byl Schumacher dvakrát třetí, jenže jeho sok Švarcman si připsal další vítězství. Foto: Twitter - Mick Schumacher

Že by se Ferrari pláclo přes kapsu ještě více? Stále je zde možnost zapojit Schumacherovo jméno a osobní sponzory a přivést je k finančně podvyživenému týmu Haas, který také používá motory Ferrari. Také může Alfa Romeo oznámit Schumachera jako náhradu za Räikkönena, nezávisle na Akademii Ferrari. Jenže Mick Schumacher se chtěl do F1 dostat vlastními silami, ne jako někdo se slavným jménem a penězi...

Sezona ale ještě nekončí. Naštěstí pro Schumachera, protože se opravdu potřebuje dostat alespoň před jednoho ze dvou jmenovaných soků. A nenechat se překvapit Marcusem Armstrongem ani Giulianem Alesim, kteří také patří do momentálně velmi silné juniorky Ferrari.