Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Za Haas bude závodit Hülkenberg

Za Haas bude závodit Hülkenberg

Schumacher bez práce.

Americký tým Haas dnes oznámil, co bylo již více než týden veřejným tajemstvím. Mick Schumacher tento víkend odjede poslední závod za tuto stáj. Místo děkování a vyzdvihování jeho kvalit v tiskové zprávě (jako přes kopírák s ostatními povinnými jízdami tohoto typu) přinášíme rovnou to nejdůležitější z rozhovoru, který se šéfem týmu udělal web Motorsport. První otázka směřovala k tomu, zda by se něco změnilo, kdyby v Brazílii získal pole position Schumacher místo Kevina Magnussena.

Nic by se tím nezměnilo,“ řekl Günther Steiner. "Důležitá rozhodnutí se nedělají na základě emocí z jednoho závodu nebo jedné kvalifikace."

Rozhodli havárie?

Ty jsou součástí odpovědi, ale je to pouze jedna část pravdy. Není to tak, že měl havárie, tak musí odejít. Je to o vyvážení takových věcí na jedné straně a silných výkonů jako v Rakousku a na Silverstonu na druhé straně.

Tak co tedy rozhodlo?

Schumacher nemá léta zkušeností z různých týmů F1. Nikdy nezávodil za jiný tým. Nico přináší zkušenosti ze tří nebo čtyř jiných týmů.

Steiner ani přesně neví, že Nico Hülkenberg už závodil za Williams, Force Indii / Racing Point / Aston Martin, Sauber a Renault, tak to asi při rozhodování ve skutečnosti nehrálo až takovou roli. Nicméně, to je ta dobrá zpráva. Když jeden jezdec odchází, přijde jiný. Tentokrát mluvíme o návratu 35letého veterána, jenž v prvních dvou závodech letošní sezony zaskakoval za nemocného Sebastiana Vettela.

Jako bych z F1 ani nikdy neodešel. Jsem šťastný, že opět budu dělat, co nejvíce miluji. Děkuji Genemu Haasovi a Güntheru Steinerovi za jejich důvěru. Máme před sebou spoustu práce, abychom příští rok byli schopni soupeřit se všemi týmy středu pole. Už se nemůžu dočkat.

Hülkenberg odjel za poslední tři roky čtyři velké ceny, ale zimní příprava mu jistě pomůže vrátit se do tempa. Zároveň dostává další příležitost dostat se na stupně vítězů, kde ještě nestál, přestože se již zúčastnil 181 velkých cen. Jednou už stál na pole position.

Hulkenberg se vrací do boje o první stupně vítězů. Foto: Haas

Když se vrátíme zpět ke Schumacherovi, ten si teoreticky ještě může najít místo v týmu Williams, ale pouze pokud již oznámený Logan Sargeant v Abú Zabí přijde o svou pozici v šampionátu F2 a nebude mít nárok na udělení superlicence. V opačném případě se Schumacher nejspíše stane soupeřem Daniela Ricciarda ve snaze získat místo testovacího jezdce Mercedesu nebo Ferrari. Scuderia však má k dispozici Antonia Giovinazziho i Roberta Švarcmana, kteří také usilovali o závodní sedačku týmu Haas. Jeden z dvojice nezaměstnaných by tedy mohl skončit i na místě testovače McLarenu nebo Alpinu. Lákavě vypadá i nový tovární tým Ferrari ve Vytrvalostním mistrovství světa FIA, který nasadí dva vozy, takže potřebuje šest jezdců. Mickův otec Michael byl v roce 1991 součástí posádky vozu Mercedes týmu Sauber, který obsadil páté místo v Le Mans.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Haas