Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Za volantem bude Schumacher, ne jeho jméno

Za volantem bude Schumacher, ne jeho jméno

Dokážeme v něm vidět pouze dalšího nováčka?

Mick Schumacher je 21letý Němec vychovaný ve Švýcarsku, jenž se letos stal šampionem F2 a příští rok se dostane do F1 s malým týmem Haas. Veřejnost ale bude mít tendenci pohlížet na něj jinak než na ostatní nováčky a nebude to kvůli ničemu z výše zmíněného. Až udělá první hloupou chybu, mnozí lidé řeknou, že jeho otci by se to nemohlo stát. Když udělá druhou, zajisté se najde “žurnalista“, který napíše, že mladý zdědil pouze zlomek otcova talentu, pokud vůbec nějaký. A když/pokud získá první body, opět bude řeč o jeho otci.

"Já jsem ten, kdo sedí za volantem a řídí vůz. Jméno to za mě neudělá," připomněl mladý Schumacher v rozhovoru pro BBC. "Jméno mi samozřejmě otevřelo spoustu dveří, bez problémů jsem získal mnoho dobrých kontaktů, ale opět platí, že ani jeden z těch lidí si do vozu nesedne místo mě.

Jsem tady, protože tady chci být, protože miluji motorsport, adrenalin z rychlé jízdy a být první. Ale nemám problém s tím, že lidé budou srovnávat. Chápu, co je k tomu vede. Já zde však chci zanechat vlastní stopu, jak o to usiloval můj otec, když byl mladý."

Syn Michaela Schumachera si vybral startovní číslo 47. Bylo by hezké, kdyby mohl přebrat otcovo číslo, ale nebylo k dispozici. Jezdci si svá čísla začali vybírat až v roce 2014, do té doby byla přiřazována týmům na základě výsledků v Poháru konstruktérů. A Michael Schumacher závodil pouze do roku 2012. Jeho ikonické vozy tedy zpravidla nesly číslo 1, které si však žádný jezdec přivlastnit nemůže. Pouze úřadující mistr světa si ho smí zapůjčit. Od roku 2014 však máme pouze dva mistry světa. Nico Rosberg ukončil kariéru hned po získání svého jediného titulu, zatímco Lewis Hamilton udělal ikonickým své číslo 44, které mu již slouží i jako marketingová značka.

Pokud tedy Schumacher chce jednou mít na voze číslo 1, musí se nejprve stát mistrem světa. Mohl by si vybrat číslo 7, protože jeho otec je prvním sedminásobným šampionem v historii, jenže sedmičku v roce 2014 zvolil Kimi Räikkönen. Šťastným číslem Micka Schumachera je čtyřka, se kterou získal titul ve F3, avšak tu vídáme na voze Landa Norrise. Částečným kompromisem je číslo 47, které si Schumacher nakonec vybral. Hlavně prý ale proto, že 47 je součtem čísel v datech narozenin členů rodiny.

Úspěchy jeho otce i Lewise Hamiltona, druhého sedminásobného šampiona, jsou občas zpochybňovány argumentem, že některé tituly závodníkovi spadly do klína samy, díky jeho skvělému vozu a slabému týmovému kolegovi.

"Když se díváme na šampiona, který byl dlouho jednoznačně na vrcholu, snadno přehlédneme spoustu věcí," řekl Schumacher v rozhovoru pro noviny Corriere della Sera. "Často zapomínáme na tvrdou práci, energii a talent, který byl k tak dominantním výkonům potřebný. Platí to o Lewisovi, stejně jako o mém otci. Na obrovských úspěších není nic samozřejmého. My zdálky vidíme pouze špičku ledovce."

Prostě jen další mladý jezdec. Foto: Haas

Zdroj: BBC, Corriere della Sera, úvodní foto: Ferrari