Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Končí Schumacher u Ferrari?

Končí Schumacher u Ferrari?

Letos mu končí juniorská smlouva.

Mick Schumacher se začlenil do Jezdecké akademie Ferrari až v roce 2019, kdy mladý Němec již byl úřadujícím šampionem Evropské F3 a mířil do F2. Syn Michaela Schumachera neměl problém sehnat si vlastní sponzory nebo místo v týmu F1 na vlastní pěst, takže se Ferrari neupsal na mnoho let dopředu. Dozvídáme se, že jeho kontrakt vyprší už na konci této sezony. Smlouvu s týmem Haas má také pouze do konce roku, pak už tedy bude naprosto volný. Otázka je, zda je to pro něj šance posunout se výše, nebo se z F1 vytratí. Jeho výsledky v poslední době už nejsou špatné, ve srovnání s týmovým kolegou, ale ani nelze říct, že něčím ohromil.

Nechceme teď rozhodnout o něčem, čeho můžeme za dva měsíce litovat,“ řekl Günter Steiner, šéf týmu Haas. „V posledním závodě se jeho výkony zlepšily, ale i přesto je ještě příliš brzy na to, abychom dělali závěry.

S Günterem si sedneme a uděláme rozhodnutí,“ řekl šéf Scuderie Ferrari, Mattia Binotto.

Schumacher v prvních dvou letech neoslnil. Ujmou se ho vychovávači talentů AlphaTauri, Williamsu, nebo se ztratí z očí a okusí pozici testovacího jezdce? Foto: Ferrari

Web Motorsport už avizoval, že Schumacher další juniorskou smlouvu nepodepíše/nedostane a že končí i u Haasu. Podle RTL však jednání pokračují. Pokud se tři strany nedohodnou, může to pomoci roztočit přestupový kolotoč. O Schumachera by mohl mít zájem Williams, kde Nicholas Latifi ne a ne přeskočit laťku nastavovanou Alexandrem Albonem. Ten již prý nejen smluvně, ale i neoficiálně přetrhal spojení s Red Bullem a po podpisu nového kontraktu svou kariéru vsadil pouze na úspěchy s Williamsem.

Schumacher může být údajně vítán v juniorském programu Red Bullu a v AlphaTauri, kde se prý uvažuje o předčasném uvolnění Pierra Gaslyho, pokud o něj bude mít velký zájem tým Alpine, což se zase stane pouze v případě, že jeho Oscar Piastri skutečně nahradí Daniela Ricciarda v McLarenu.

Je zde však alternativa zahrnující výjimku ze strany FIA pro amerického závodníka Coltona Hertu, jenž je zároveň vývojovým jezdcem McLarenu, ale nemá nárok na superlicenci. Alpine by tedy nedělal Piastrimu problémy s odchodem do McLarenu, McLaren by pustil Hertu do juniorky Red Bullu a AlphaTauri by pustilo Gaslyho k Alpinu. Schumacherovi by zůstaly prázdné ruce, pokud ho Ferrari u Haasu nahradí svým dlouholetým chráněncem, Italem Antoniem Giovinazzim. A závodní kokpit by samozřejmě hledal i Daniel Ricciardo, kdyby k Alpinu šel Gasly a ne on. V takovém případě nemusí být volné místo ani u Williamsu. Marketingové oddělení týmu z Grove by v případě získání Ricciarda jistě chrochtalo blahem.

Ještě je zde možnost, že Herta v roce 2023 podstoupí intenzivní testovací program s Red Bullem a AlphaTauri, aby byl pro vstup do F1 lépe připraven a nepotřeboval výjimku FIA, kterou ani nemusí dostat. V takovém případě by se alespoň na rok našlo místo i pro Schumachera. Nebo se to celé může vyvinout úplně jinak...

Zdroj: Sky, úvodní foto: Ferrari