Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Trip do Imoly bude logistická šílenost

Trip do Imoly bude logistická šílenost

Týmy najímají další řidiče kamionů

Už dříve bylo oznámeno, že závodní víkend Velké ceny Emilia-Romagna bude sestávat pouze ze soboty a z neděle. Ne proto, že by F1 potřebovala první závod na okruhu Imola po velmi dlouhé době ještě více ozvláštnit. Důvodem je, že pouze týden předtím se pojede na okruhu Portimão a není jisté, zda by všechny týmy páteční trénink vůbec stihly.

Jsou to sice dvě evropské lokace a i v koronavirem postižené Evropě jsou přesuny mezi nedělí a pátkem již odzkoušeny, jenže portugalské Portimão není španělská Barcelona ležící relativně blízko francouzských hranic. Naopak, nachází se na jižním pobřeží Portugalska a kamiony přepravující cirkus F1 čeká velký půloblouk z okraje Pyrenejského poloostrova až do hloubky Apeninského poloostrova.

"Logisticky to bude šílenost," řekl zkušený týmový manažer Alfa Romeo, Beat Zehnder, v rozhovoru pro švýcarské noviny Blick. "Portimão a Imolu dělí 2,500 kilometrů. Týmové náklaďáky budou muset být neustále v pohybu, pouze se zastávkami kvůli dotankování."

Takový sprint by nebyl možný, ani legální, s běžnou dvoučlennou posádkou kamionu, týmy budou do každého potřebovat tři řidiče. Dalším faktorem je, že i v jižní Evropě se na přelomu října a listopadu brzy stmívá. Závod kvůli tomu odstartuje o dvě hodiny dříve, než je v Evropě obvyklé, kvalifikace o hodinu dříve a páteční program by také musel být posunut a týmy by musely mít vše připraveno brzy ráno.

Italským údolím motorů až k nočnímu DTM

Návrat do Imoly bude hektický a denního světla bude málo. Foto: Ferrari

zdroj: Originální materiál redakce, titulní foto: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari