Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tým Renault oficiálně končí

Tým Renault oficiálně končí

Příští rok ho nahradí Alpine

Automobilka Renault oficiálně oznámila, že tým z Enstone už neponese její jméno, ani její typické žluto-černé lakování. Tvrzení některých zahraničních novinářů ze začátku minulého víkendu se ukázala být pravdivá. Počínaje rokem 2021 bude tým reprezentovat jinou značku z portfolia automobilky. Jeho celé jméno bude znít Alpine F1 Team.

Lakování bude modré, což je tradiční barva francouzských týmů v motorsportu. Součástí lakování má být i francouzská trikolóra. Sportovní značka Alpine má tradici v závodech sportovních vozů a naposledy se pokoušela uspět v kategorii LMP2 vytrvalostního mistrovství světa.

Jméno Renault se z F1 nevytrácí, nadále ho ponesou pohonné jednotky dodávané týmu Alpine a později i zákazníkům, pokud si Renault nějaké najde.

"Bude to velká změna," řekl Luca de Meo, nový generální ředitel Renault Group. "Renault tady byl dlouho a zůstane na voze jako dodavatel motorů, takže nemizí. Formuli 1 plánujeme využít jako platformu pro značku, kterou chceme interně posílit. Renault je skvělá značka, ale Alpine do světa F1 sedí ještě lépe."

Už když vyhrával Fernando Alonso s předchůdcem dnešního týmu Renault, často se mluvilo o tom, že ne sportovně vnímaná značka nedokáže z vítězství ve F1 vytěžit tolik, jako například Ferrari. Diváci si totiž těžko spojí vítězství vozu F1 s technologiiemi v cenově dostupných automobilech nesoucích logo Renaultu.

Naopak McLarenu se během desetiletí velmi slušně rozjel byznys s luxusními sporťáky. Tým Mercedes má ve jménu sportovní značku AMG a pracuje na hypersportu pojmenovaném Mercedes-AMG Project One. Nejnovějším přírůstkem v současném poli F1 je sportovní značka Alfa Romeo a z Racing Pointu bude příští rok neméně akční Aston Martin.

"Já věřím, že formule 1 by měla být šampionátem konstruktérů se značkami automobilů, po kterých lidé touží. Pak může platit staré známé: Závoď v neděli, prodávej v pondělí!“ dodal De Meo.

Renault chystá pro značku Alpine velkou budoucnost a formule 1 je součástí plánu. foto: Renault

Zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: Renault