Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Tři velké ceny za sebou nikdy více

Tři velké ceny za sebou nikdy více

Lidé se na takovou práci vykašlou

Jen se skřípěním zubů a při vědomí nezbytnosti tohoto řešení přistoupily týmy na letošní „tripleheadery“, tedy série tří závodních víkendů za sebou. První pokus o něco takového v roce 2018 se setkal s jednoznačným nesouhlasem. Teď účastníci šampionátu dokonce zvládli devět pokračování v jedenácti týdnech. Ke změně jejich negativního názoru to pochopitelně nepřispělo.

Zaujali jsme jasné stanovisko a také jsme ho vedení F1 sdělili. Tripleheader není rozhodně způsob, jak se posunout kupředu,“ deklaroval šéf stáje McLaren Andreas Seidl. „Pro naše spolupracovníky je to nesmírně tvrdé. Jsou strašně dlouho mimo domov, vzdáleni od svých rodin. Nikdy s tím v budoucnosti nebudeme souhlasit. Teď to nějak přežijeme, protože chápeme výjimečnost situace.

 

Členové týmů F1 jsou letos vystaveni mimořádné zátěži. Foto: McLaren

 

Günther Steiner z Haasu na jednu stranu vítá, že se tímto způsobem podařilo zachránit sezonu, na druhou se nicméně obává nebezpečného precedentu. „Liberty Media může lehce přijít na myšlenku, že se dá za pět a půl měsíce odjet šestnáct velkých cen. Od toho už je jen krůček k sestavení kalendáře s 25 položkami,“ zdůraznil. „Existuje tady faktor nasycení, a když se bude závodit každou neděli, lidé se toho brzy nabaží.

Jeho tvrzení má oporu i v číslech sledovanosti televizních přenosů. Nejslabší zaznamenaly VC Barcelony a Toskánska, které „trojáky“ zakončovaly.

Naprosto pregnantně shrnul pocity svých kolegů principál Racing Pointu Otmar Szafnauer: „Když teď přijdu za mechaniky a sdělím jim, že s něčím takovým musejí počítat i v příštích letech, do jednoho se nám na to vykašlou.

Zdroj: Motorsport-Total, úvodní foto: Racing Point