Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Audi kompletně odkoupilo Sauber

Audi kompletně odkoupilo Sauber

Příprava na novou éru.

Audi urychlilo svůj plán a už minulý týden se stalo stoprocentním vlastníkem týmu Sauber. První čtvrtinu společnosti odkoupilo od Islero Investments v roce 2022, díky čemuž stáj získala kapitál na investice do své továrny v Hinwilu, zatímco Audi se pustilo do rozšiřování továrny na pohonné jednotky v Neuburgu. Obecně se očekávalo, že převzetí týmu, bude-li kompletní, proběhne na přelomu let 2025 a 2026, jelikož až v sezoně 2026 začne F1 používat nové, hybridnější pohonné jednotky vyvinuty pro použití s palivem z plně obnovitelných zdrojů. Vyhnulo by se tak teď poněkud zvláštní situaci, že tým v jeho plném vlastnictví bude ještě dva roky používat motory Ferrari.

Předsedou představenstva všech dceřiných společností Audi zapojených do F1 byl jmenován Oliver Hoffmann. Bude spolupracovat s Andreasem Seidlem, který je nyní generálním ředitelem společnosti Audi F1 Team.

Vstup do F1 je nejen vrcholem velmi úspěšné historie Audi v motorsportu, ale také stejně velkou sportovní výzvou jako finančním závazkem. Přivedením Olivera Hoffmanna a kompletním převzetím Sauber Group urychlíme naše přípravy na sezonu 2026,“ řekl jménem Audi Manfred Doss, předseda dozorčí rady automobilky Audi.

Německá automobilka zřejmě chce vystavět co nejsilnější tým, než bude postaven testovací monopost, do kterého zapadne zbrusu nová pohonná jednotka, vyvinuta novými lidmi v téměř nové továrně automobilky, která nemá s F1 zkušenosti.

Zprávy, že Audi ztrácí zájem o F1, byly pouze drby. Foto: Audi

Hoffmann může být cennou součástí projektu, v čele technického vývoje Audi Sport byl při vítězstvích v DTM i ve Formuli E a vůz Audi se nedávno stal prvním elektrifikovaným vozem, který zvítězil v Dakaru. Tváří projektu zůstává Seidl, kterého Audi na konci roku 2022 získalo z pozice šéfa týmu McLaren. V Hinwilu již působil v letech 2000 až 2009, po odchodu automobilky BMW z F1 se spolu s ní přesunul do DTM a následně byl šéfem týmu Porsche v LMP1. V pozici ředitele zatím pod sebou nemá šéfa týmu, lídrem cestující části týmu je Alessandro Alunni Bravi, týmový reprezentant. Pozici technického ředitele zastává zkušený James Key, také z McLarenu.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Audi