Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamiltonovi hrozila ztráta pole position

Hamiltonovi hrozila ztráta pole position

Zkrácení trati nakonec k potrestání nevedlo

Lewis Hamilton si na nedostatek dramatických zážitků během dnešní kvalifikace rozhodně stěžovat nemůže. V problémech se ocitl dokonce i po jejím skončení.

Stal se totiž objektem zájmu sportovních komisařů a ryze teoreticky mohl přijít o perně vybojované pole position. Tomu nikdo sice moc nevěřil, ale určitá nejistota přetrvávala.

Pilot Mercedesu byl pozván na kobereček, aby vysvětlil svoje chování během nájezdového kola v závěrečné fázi. Ve druhé zatáčce vyjel mimo trať, jenže se nevrátil předepsaným způsobem, nýbrž si cestu dosti výrazně zkrátil. 

Teprve 150 minut po dojetí kvalifikace získal Hamilton jistotu, že ji opravdu vyhrál. Foto: Mercedes

Přesně v 17.43 hodin si konečně mohl oddechnout. Komisaři Jurij Andrejev, Gerd Ennser, Andrew Mallalieu a Mika Salo vydali stručný verdikt, začínající slovy No further action.

V připojeném zdůvodnění se praví, že Hamilton svůj prohřešek přiznal a je srozuměn s tím, že za stejné provinění v závodě obdrží pětisekundovou penalizaci. Svým počínáním nezískal žádnou výhodu a v tomto kole dosažený čas mu byl beztak odebrán. Proto se upustilo od potrestání. Dodejme ještě, že stejně byly uzavřeny v zásadě identické případy Nicholase Latifiho, Romaina Grosjeana a Kevina Magnussena.

Nedělal jsem si žádné velké starosti,“ prohlásil Hamilton, když bylo po všem. „Sdělili mně, že se jedná o situaci, kdy jsem přejel obrubník. Jenže tam jsem nemohl projet vlevo kolem kužele, jak bylo nařízeno. Myslím si, že všechno proběhlo v pořádku.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes