Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na Hamiltona prý zaklekli funkcionáři FIA

Na Hamiltona prý zaklekli funkcionáři FIA

Start si takhle zkoušel už milionkrát a nikdy nic

Lewis Hamilton se zase jednou „předvedl“. Při nájezdu na rošt dnešní velké ceny v Soči si dvakrát vyzkoušel start na místě, které k tomu není určeno. Sportovní komisaři prohřešek zaznamenali a začali se jím zabývat. Mezi komentátory nicméně převládl názor, že provinilci žádný velký trest nehrozí.

O to větším překvapením byl verdikt, který Hamiltonovi nařizoval zůstat během zastávky v boxech deset sekund v klidu (pět za každý přestupek). Ve zdůvodnění je napsáno, že pilot Mercedesu manévr prováděl přímo na výjezdu na trať, kde je jezdec povinen zachovávat konstantní rychlost. K simulaci startu slouží prostor při pravém okraji dráhy bezprostředně za výjezdovým semaforem. V něm se ovšem obhájce titulu rozhodně nenacházel. 

Po závodě Hamilton sportovně pogratuloval vítěznému Bottasovi, potom si ale přestal brát servítky. Foto: Mercedes

Když se Hamilton Jobovu zvěst během závodu dozvěděl, zareagoval nejprve výrazem, jenž musel být „vypípán“. Následovaly dotaz, kde se tohle píše (rádi posloužíme informací, že v článku 36.1 sportovního řádu), a tvrzení, že je to jen kvůli tomu, aby ho přibrzdili.

Po dojezdu na třetí pozici dostal větší prostor k vyjádření. „Jsem si jistý, že žádný závodník ještě za takovou prkotinu nedostal dvě pětisekundové penalizace. Vždyť jsem nikoho neohrozil. Udělal jsem to za ta léta na milionu okruhů a nikdy to nikoho nezajímalo,“ prohlásil pro televizi Sky.

Hlavně poslední argument je opravdu „průrazný“. Je to něco podobného, jako kdyby se pokutovaný řidič, který překročil povolenou rychlost v obci, hájil tím, že tu sedmdesátkou už jel stokrát a dosud ho nechytli…

Hamilton ho nicméně vytáhl i na oficiální tiskové konferenci s jasným náznakem, že za vším jsou něčí nečisté úmysly připravit jeho a Mercedes o zasloužené vavříny.

Mnohem horší než vcelku zanedbatelná bodová ztráta jsou pro něj dva inkasované trestné body. Má jich už deset a při dvanácti by musel vynechat jednu velkou cenu.

Zdroj: Motorsport-Total, Sky, úvodní foto: Mercedes