Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton blízko titulu, Rosberg vypadl

Hamilton blízko titulu, Rosberg vypadl

Velká cena Ruska - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Ruska! Do dnešního závodu odstartuje 20 jezdců, což je důležitá zpráva po včerejší hrozivě vypadající havárii Carlose Sainze, jehož monopost zůstal zapíchnutý pod bariérou vedle čtrnácté zatáčky. Závodníka naložili do sanitky na nosítkách a odvezli nejprve do lékařského centra na okruhu a poté do nemocnice, kde strávil noc. Lékaři však nenašli žádná vážná poranění a Sainz se může zúčastnit závodu.

Na pole position vidíme stát Nica Rosberga, který byl v kvalifikaci o celé 3 desetiny sekundy rychlejší než Lewis Hamilton. Velký rozdíl v dosažených časech lze připsat i nedostatečné přípravě, neboť oba páteční tréninky ovlivnila mokrá trať a sobotní byl předčasně ukončen Sainzovou nehodou. Na třetím startovním místě stojí Valtteri Bottas z Williamsu, vedle něj Sebastian Vettel a za nimi Kimi Räikkönen s Nicem Hülkenbergem. Následují Pérez, Grosjean, Verstappen, Ricciardo a až jedenácté místo včera obsadil domácí Daniil Kvjat. Až na patnáctém místě nalezneme Felipeho Massu, kterému se v druhé části kvalifikace nepodařilo ani jedno dobré kolo.

V Soči je před startem zamračeno, 18°C a déšť nehrozí.

V Soči je před startem slunečno, 18°C a déšť nehrozí. Všechny vozy bez problémů odstartovaly do zahřívacího kola. Pastor Maldonado, Felipe Massa a Marcus Ericsson na měkkých pneumatikách, ostatní na super-měkkých.

Rosberg si udržel vedení, musel o něj však tvrdě bojovat! Odstartoval lépe než Hamilton, ten však využil dvě dlouhé rovinky vedoucí k druhé zatáčce a pokoušel se útočit z aerodynamického vaku za jeho zadním křídlem. Souboj zastavil až výjezd safety caru.

Hülkenberg si chtěl po startu připravit půdu pro předjetí jednoho z vozů Ferrari, dostal ale přetáčivý smyk a zůstal stát na trati, kde do něj narazil Marcus Ericsson. Oba museli ze závodu odstoupit. S Hülkenbergem kolidoval i Max Verstappen, ale potřeboval pouze vyměnit pneumatiku a zařadil se na chvost pelotonu, za Carlose Sainze.

Räikkönen se ještě před výjezdem bezpečnostního vozu probojoval na třetí místo, před Bottase a Vettela.

Po restartu ve čtvrtém kole se Bottasovi podařilo využít lepší maximálku a za první zatáčkou se snadno zařadil před Räikkönena. Oba jezdci Mercedesu okamžitě získali dvousekundový náskok. Za pátým Vettelem jezdili Pérez, Kvjat, Ricciardo, Nasr a na desátém místě Button následovaný Massou. Verstappen po výměně pneumatik nestihl dohnat safety car a byl šest vteřin za piloty Manoru.

Šesté kolo a Vettel útočí na Räikkönena ve stejném místě jako Bottas, avšak neúspěšně.

Sedmé kolo, Rosberg má technické problémy. Hamilton se snadno dostává před něj a Němec na konci kola pomalým tempem míří do boxové uličky. Nepodařilo se mu dostat ani k mechanikům Mercedesu, poslední dva metry ho museli tlačit. Bylo to však už jedno, z vozu vystoupil, pro něj závod skončil a pravděpodobně přišel i o naději na návrat do boje o titul. Na Rosbergově tváři bylo vidět velké zklamání.

Hamiltonův inženýr mu oznámil, že týmový kolega je mimo hru, není kam spěchat. Brit odpověděl nejrychlejším kolem závodu. Buttona mezitím předjeli Massa, Maldonado i Sainz.

V dvanáctém přišla velká havárie Romaina Grosjeana. Francouz v třetí zatáčce ztratil kontrolu nad vozem, odešel po vlastních, ale trať byla poseta drobnými úlomky a opět vyjel safety car. Pár jezdců využilo druhý safety car k předčasné zastávce v boxech, mezi nimi i Pérez, Ricciardo a Sainz.

Safety car se stáhl po 16. kole, Massa dostal příkaz zatlačit a pokusit se rychle dostat vpřed. Räikkönen nezachytil restart, Vettel se dostal vedle něj a nechal ho vyjet mimo trať. Vettel se stáhl, ale po pár zatáčkách zaútočil znovu a tentokrát úspěšně! Räikkönen klesl na čtvrté místo.

Mladý Sainz neváhal zaútočit na Ricciarda a téměř mu to vyšlo. Ustoupil až po souboji vedeném přes několik zatáček. Šest vedoucích pilotů (Hamilton, Bottas, Vettel, Räikkönen, Kvjat, Nasr) jezdilo bez výměny na super-měkkých pneumatikách, sedmý Massa též bez zastávky, ale na tvrdší sadě. Pérez, Maldonado, Ricciardo a Sainz již byli na nových tvrdších pneumatikách.

Nejrychlejší kola opět patřila Hamiltonovi, který si chtěl ještě před zastávkou vybudovat náskok. V 22. kole byl 5 sekund před Bottasem, na kterého se pomalu dotahoval Vettel. Räikkönen nechal Vettela ujet na 2 sekundy, pátý Kvjat, šestý Nasr a sedmý Massa každým kolem výrazně ztráceli.

Sainz dostal 5 sekundovou penalizaci za výjezd za boxovou čáru. Odpyká si ho před výměnou pneumatik.
25 kol za námi, téměř polovina závodu, a prvních osm jezdců nadále jezdilo na super-měkkých pneumatikách z kvalifikace. Bottas však již upozornil Williams, že jeho pneumatiky "umírají". V boxové uličce se objevil na konci 26. kola. Odjel s tvrdšími pneumatikami.

"Bottas je v provozu, ještě můžeme být na pódiu, takže nadále tlač, Kimi", slyšel Räikkönen ve sluchátkách. 5 pilotů pokračovalo v jízdě na první sadě pneumatik, zatímco Bottas se zasekl za Sainzem a Ricciardem. Nasr nadále držel tempo s Massou.

Zastávky vedoucích pilotů se rozběhly až po 30 kolech. Vettel se vrátil před Ricciarda, Bottas jezdil až za ním. Ocitl se tedy před soupeřem a na novějších pneumatikách. Nejlepší recept na pódiové umístění. Massa jel na zastávku dříve než Nasr a zařadil se na 12. místo.

Räikkönen se po výměně pneumatik vrátil téměř na úroveň Bottase, ale musel se zařadit za něj. Hamilton se už neměl čeho obávat a po zastávce se vrátil na první místo. Kvjat se v 34. kole zařadil na 9. místo, daleko před Massu.

Pořadí po 34. kole a zastávce Felipeho Nasri: f1. Hamilton, Vettel, Pérez, Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Sainz, Kvjat, Massa, desátý Button, Alonso a Nasr. Ricciardo již výrazně brzdil Bottase a Räikkönen se dostal před něj! Trvalo to však jen vteřiny, Bottas si lepším výjezdem vzal své místo zpět.

Sergio Pérez a Daniel Ricciardo absolvovali zastávku za safety carem a jezdili na tvrdších pneumatikách, které však již měly najeto podstatně více kol než pneumatiky Valtteriho Bottase a Kimiho Räikkönena.

Hamilton jezdil vpředu sám. V 40. z 53 kol měl 12 sekundový náskok před Vettelem, za kterým byla další 10 sekundová díra. Dále to už ale bylo podstatně zajímavější. Pérez a Ricciardo potřebovali vydržet tak dlouho, aby si Bottas a Räikkönen za nimi zničili pneumatiky a přestali útočit. Zároveň však potřebovali šetřit vlastní pneumatiky, aby vydržely až do konce závodu a ještě přicházel v úvahu i jejich vzájemný souboj o třetí místo. Räikkönen měl 5 sekundový náskok před Sainzem následovaným Kvjatem, Massou a Nasrem. Jedenáctý Button.

43. kolo a Maldonado se na konci rovinky za první zatáčkou dostal před Buttona, ale od osmého Nasra ho dělilo 8 sekund. Massa se ve stejném místě dostal před Kvjata.

Dlouhá rovinka za rychlou první zatáčkou byla na konci závodu rozhodující. Bottas se s pomocí DRS a vysoké maximálky dostal před Ricciarda a od pódia ho dělilo jen 1.8 sekundy a Pérez. V dalším kole se o podobný manévr pokusil Räikkönen, vpřed se však dostal až úplně na konci rovinky a nezvládl brzdění do třetí zatáčky. Nejenže musel místo vrátit, ale následovala i další jezdecká chyba a Ricciardo se mu vzdálil.

Sainzovi se pravděpodobně přehřály brzdy, vyjel z 13. zatáčky a zadní částí monopostu vrazil do bariéry. Vrátil se na trať, ale k mechanikům se nedostal a na trati nechal kus zadního křídla. V 47. kole byl Räikkönen opět za Ricciardem, ale ve třetím sektoru museli oba respektovat žluté vlajky. Předjížděcí manévr se opět podařil s pomocí DRS na začátku 48. kola.

Kus zadního křídla byl z trati odstraněn, ale dost nebezpečným zásahem traťového maršála. Daniel Ricciardo odstoupil, opět nevydržela technika.

Tři kola do konce závodu a pokračuje souboj o třetí místo. Bottas se už dotáhl za Péreze, Räikkönen ztrácí necelou vteřinu. Bottasovi nevyšel začátek předposledního kola a nemohl se pokusit využít DRS, Räikkönen se dotáhl na jeho zadní křídlo.

Pérez přišel najednou o dvě místa, ale nakonec to byl on, kdo se radoval na pódiu. Bottas a Räikkönen pokračovali v souboji a v posledním kole kolidovali na výjezdu ze čtvrté zatáčky! Räikkönen byl rychlejší než Bottas a došlo ke kontaktu. Bottas byl odhozen do bariéry, Räikkönen pokračoval s jiskřícím monopostem a Pérez se pohodlně vrátil na třetí místo!

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Ruska a je velmi, velmi blízko k titulu mistra světa sezony 2015. Na druhý nejvyšší stupínek se postavil Sebastian Vettel a na třetí Sergio Pérez. Kimi Räikkönen s poškozeným monopostem dojel pátý, během posledního kola se před něj dostal Massa.

  Jezdec Tým Odstup
1 Hamilton Mercedes
2 Vettel Ferrari + 0:05.953
3 Perez Force India + 0:28.918
4 Massa Williams + 0:38.831
5 Räikkonen Ferrari + 0:42.358
6 Kvjat Red Bull + 0:47.566
7 Nasr Sauber + 0:56.508
8 Maldonado Lotus + 1:01.088
9 Button McLaren + 1:19.467
10 Alonso McLaren + 1:26.210
11 Verstappen Toro Rosso + 1:28.424
12 Bottas Williams + 1 kolo
13 Merhi Manor + 1 kolo
14 Stevens Manor + 2 kola
15 Ricciardo Red Bull + 6 kol
16 Sainz Toro Rosso
17 Grosjean Lotus
18 Rosberg Mercedes
19 Hulkenberg Force India
20 Ericsson Sauber