Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

IndyCar představila postcovidový kalendář na rok 2021

IndyCar představila postcovidový kalendář na rok 2021

Chybějí Austin, Iowa a Richmond

IndyCar v pátek zveřejnila kalendář na nadcházející ročník. Vracejí se závody, které musely být kvůli pandemii koronaviru letos zrušené – Barber Motorsports Park, Long Beach, Detroit, Toronto, Portland a Laguna Seca. Končí ale okruh Circuit of the Americas v Austinu a hlavně ovály v Richmondu a Iowě.

Sezona 2021 začne tam, kde ta letošní skončí – na městském okruhu v St. Petersburgu, a to už 7. března. O měsíc později, 11. dubna, bude pokračovat na okruhu Barber Motorsports Park. Následující víkend se pak formule vrátí do kalifornského Long Beach. Tradiční městský závod byl letos, společně s Barber Motorsports Parkem, zrušen kvůli koronaviru.

Stejný osud postihl i závod na Circuit of the Americas, jenže tam se IndyCar příští rok nevrátí. Okruh na jaře totiž přivítá závod NASCAR.

IndyCar přesto bude v úvodu sezony v Texasu závodit. Podnik na Texas Motor Speedway byl přesunut z tradičního druhého víkendu po Indy500 na první květnový týden. Po dlouhé době tak IndyCar dá pilotům možnost před Indy500 vyzkoušet si závod na oválu. Respektive závody, protože se pojedou hned dva během jednoho víkendu.

Colton Herta se vloni v Austinu stal nejmladším vítězem v historii IndyCar. Své vítězství ale nedostane šanci obhájit. Foto: IndyCar

„Změny okolo podniku v Texasu jsou důležité a vzrušující. Že budeme mít ne jeden, ale hned dva závody na oválu v květnu před Indy500, to je velmi důležité pro jeho rozvoj,“ řekl výkonný ředitel společnosti Penske Entertainment Corp. Mark Miles.

Zachován zůstal i závod na silničním okruhu uvnitř Indianapolis Motor Speedway před Indy500. Samotný vrchol sezony, 105. ročník pětistovky, připadá na 30. květen 2021.

Červen byl tradičně nejnabitějším měsícem v kalendáři, ale to se mění. Týden po Indy500 se závodit nebude. Závody v Detroitu byly přesunuty na druhý víkend po pětistovce, tedy na 12. a 13. června. O týden později bude následovat Road America. IndyCar ale nezamíří do Richmondu, kde letos měla závodit 27. června. Vrátit se na tento krátký ovál měla poprvé od roku 2009. Závod se však stal obětí pandemie a zdá se, že na nějaký čas trvalou.

Na začátek července se stěhuje závod v Ohiu. Tam se pojede ve sváteční den – 4. července 2021. A o týden později bude následovat závod v Torontu, letos také zrušený kvůli koronaviru.

V kalendáři chybí další stálice – krátký ovál Iowa Speedway. Ten byl mezi fanoušky i jezdci populární, okruhu se ale nedaří finančně, podle webu Racer.com jej NASCAR, kterému patří, chce uzavřít. Další možností byl odprodej dráhy majiteli IndyCar a Indianapolis Motor Speedway Rogerovi Penskemu. Z toho ale zjevně sešlo.

V srpnu následuje novinka v kalendáři – městský okruh v Nashvillu. „Nemůžeme být více nadšení z možnosti závodit v ulicích Nashvillu. Myslím, že to bude špičkový podnik už v prvním roce. Zvedne to laťku, nejen pokud jde o skvělé závodění, ale bude to skvělý festival IndyCar,“ uvedl Miles.

Plán nové tratě v Nashvillu. Foto: Music City GP

Následuje další zastávka v Indianapolisu, na silničním okruhu. IndyCar se zde setká s NASCAR, který své závody ve Staré cihelně přesouvá z 4. července. Ještě v srpnu následuje třetí a zároveň poslední ovál v kalendáři – World Wide Technology Raceway u St. Louis.

„Poté, co jsme si to letos vyzkoušeli, těšíme se, že budeme mít závod IndyCar během víkendu NASCAR v Indianapolisu, a zveme fanoušky, aby se ho zúčastnili. Víme, že na Středozápadě máme silnou fanouškovskou základnu, která miluje piloty IndyCar, což pomůže posunout tento závodní víkend na novou úroveň,“ dodal Miles.

Sezonu zakončí v září dva podniky na západním pobřeží, letos také zrušené kvůli koronaviru – Portland International Raceway a 19. září Laguna Seca.

Kalendář 2021 IndyCar Series:

7. března – St. Petersburg (městský okruh)

11. dubna – Barber Motorsports Park (silniční okruh)

18. dubna – Long Beach (městský okruh)

1. května – Texas Motor Speedway, 1. závod (ovál)

2. května – Texas Motor Speedway, 2. závod (ovál)

15. května – Indianapolis Motor Speedway (silniční okruh)

30. května – 105. ročník 500. mil v Indianapolisu (ovál)

12. června – Detroit, Belle Isle, 1. závod (městský okruh)

13. června – Detroit, Belle Isle, 2. závod (městský okruh)

4. července – Mid-Ohio Sports Car Course (silniční okruh)

11. července – Toronto (městský okruh)

8. srpna – Nashville (městský okruh)

14. srpna – Indianapolis Motor Speedway (silniční okruh)

21. srpna – World Wide Technology Raceway (ovál)

12. září – Portland International Raceway (silniční okruh)

19. září – WeatherTech Raceway Laguna Seca (silniční okruh)

 Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar