Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Odrovnal Verstappena Räikkönen nebo přechodné gumy?

Odrovnal Verstappena Räikkönen nebo přechodné gumy?

Pořád ale ještě může stát na pole position

Všichni už ho viděli jako vítěze kvalifikace. Max Verstappen suverénně kraloval jejím prvním dvěma částem, konkurenci pokaždé nadělil alespoň dvě sekundy. Jenže v rozhodující chvíli přišel zvrat a najednou se musel spokojit s druhým místem za senzačním vítězem Lancem Strollem.

O příčinách nezdaru měl bezprostředně po dojezdu naprosto jasno. „Rozhodnutí obout přechodné pneumatiky bylo katastrofální,“ tvrdil. „Vycházeli jsme z toho, že trať osychá, jenže jsme přecenili rychlost tohoto procesu. Na gumách do mokra bych byl stejně dobrý, ne-li lepší, protože přechodné přestaly fungovat.“ 

Verstappen teď musí čekat na ortel nad Strollem. Foto: Red Bull

Odlišný názor ovšem prezentoval šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko. Podle něj by Nizozemec triumfoval i na přechodné směsi, bohužel nevyšlo načasování. „Strávil jeden a půl kola za Räikkönenem, takže pneumatiky nedokázal zahřát na správnou teplotu,“ svěřil se reportérovi televize Sky. „To ostatně tady bylo extrémně obtížné. Tento ztracený čas ho stál pole position.

Ve chvíli, kdy zveřejňujeme tento článek, Verstappenovi ovšem svitla jiskřička naděje. Stroll se totiž dostal do hledáčku sportovních komisařů za nerespektování signalizace žlutými praporky v závěrečné části kvalifikace.

Zdroj: F1, Sky, úvodní foto: Red Bull